Фото: Pixabay

Європа погрожує Угорщині наслідками, якщо та виступить проти 50 млрд євро для України, — WSJ

Європейський Союз погрожує Угорщині наслідками, якщо вона заблокує пакет допомоги Україні на суму 54 мільярди доларів.

Про це повідомляє видання Wall Street Journal.

За даними журналістів, європейські лідери планували зібратися у Брюсселі ввечері 31 січня, щоб домовитися про пакет на 50 мільярдів євро для України. Допомога забезпечить Києву критичну бюджетну підтримку для оплати основних послуг протягом наступних чотирьох років.

"Без схвалення ЄС Україна може почати відчувати нестачу коштів на виплату зарплат і пенсій вже в найближчі тижні, в той час, як її Збройні сили були змушені перейти до оборони під натиском Росії", — вказує WSJ.

Зазначимо, що 1 лютого у Брюсселі відбудеться позачергове засідання Європейської ради. Його мета — розв'язати питання виділення Україні 50 млрд євро на період у чотири роки. Питання перегляду багаторічного бюджету ЄС стоїть першим на порядку денному. Програма допомоги Україні на 50 мільярдів євро Ukraine Facility має створити фундамент для швидкого відновлення та розвитку української економіки. Пакет має покрити потреби України на 2024−2027 роки.

Варто зазначити, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 26 січня заявив, що усі 27 держав-членів Європейського Союзу погодилися підтримати чотирирічну програму для України на 50 мільярдів євро Ukraine Facility. Зокрема, Київ очікує, що у 2024 році ЄС зможе надати фінансову допомогу країні приблизно на рівні минулого року. 

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Європейський союз знайде рішення щодо надання Україні пакету фінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро, навіть якщо Угорщина його не підтримає.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.02.2024 10:40