Фото: Генштаб ЗСУ

Європа розробляє стратегію допомоги для України на випадок перемоги Трампа у США, — ЗМІ

Європейські країни спільно з Великою Британією розробляють стратегію допомоги Києву на випадок перемоги Дональда Трампа на президентських виборах у Сполучених Штатах. Після ймовірного тріумфу республіканця Україна може втратити підтримку Вашингтона.

Про це повідомляє The Times.

Джерело видання запевняє, що в Європі активно намагаються збільшити виробництво зброї для допомоги Україні та стримування російської агресії. План підтримки розрахований мінімум на рік і він не залежатиме від підтримки США. Деякі представники британського уряду переконані, що для перемоги України над РФ потрібен час і європейські країни мають бути готові допомогти Києву озброєннями у разі перемоги на виборах Дональда Трампа США і втрати підтримки Вашингтона.

Путін не здатний вести довгу війну

За даними співрозмовника видання, російський президент Володимир Путін робить ставку на Трампа, "однак Європа прокручує шестерні, щоб зробити це без США, якщо Трамп спробує висмикнути вилку з розетки".

"Чи може континентальна Європа дозволити собі відступити лише тому, що Трамп сказав, що більше не буде допомоги від США? Гадаю, більшість розуміє, що Путіну не можна дозволити перемогти, адже наслідки для європейської безпеки будуть серйозними", — йдеться у повідомленні високопосадовця з британського уряду.

Він запевнив, що один зі способів перемоги — "розтягнути" російську армію настільки тонко, щоб Путін зрештою був змушений здатися. Адже яким би не був больовий поріг глави Кремля, він не може продовжувати війну нескінченно довго.

"Навряд чи у 2024 році буде великий прорив. Це час для того, щоб розтягнути Путіна на 2025 рік і далі — фактично викрити його блеф та перевірити його рішучість", — наголошує джерело видання.

Україна повинна зберегти територію

На думку деяких західних посадовців, як зазначає The Times, Україна може продовжувати втримувати свою землю без підтримки США. Вони переконані, що у довгостроковій перспективі набагато легше утримувати Україну, обороняючись і захищаючи здобутки, яких вона досягла, ніж переходити у стратегічний наступ.

За даними британської військової розвідки, Україна не зможе перемогти у війні з РФ у 2024 році, оскільки Київ не має ані живої сили, ані зброї для великого прориву на полі бою.

Видання також наголошує, що російські військові також не мають сил, щоб розпочати масштабний контрнаступ, здатний прорвати оборонні редути України.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що цього року першочергове завдання України у війни проти Росії це — захист Сходу.

Своєю чергою колишній офіцер управління військової розвідки США по російському напрямку Ребекка Коффлер зробила прогнози щодо війни в Україні у 2024 році. На її думку, конфлікт триватиме до тих пір, поки не досягне порогу, коли рівень виснаження української живої сили стане неприйнятним для її громадян — ймовірно, влітку, на початку осені — або поки уряд США не припинить відправляти Києву зброю і гроші.

Раніше міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що союзники можуть створити такі умови для України, що в Києва не буде іншого варіанту, крім переговорів із Російською Федерацією. За його словами, Захід не забезпечує належним чином українську армію зброєю та боєприпасами, необхідними для перемоги у війні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.01.2024 06:01