Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Зеленський не планує підписувати закон про скасування переведення годинників: ЗМІ з’ясували, в чому причина

У ніч на неділю, 27 жовтня, Україна перейде на зимовий час, стрілки годинників переведуть на годину назад. Цей перехід мав стати останнім, адже у липні Верховна Рада підтримала проект, який скасовує подальші переведення. Однак президент його досі не підписав і не планує цього робити.

 Про це повідомила агенція ВВС із посиланням на власні джерела. Журналісти нагадали, що проект закону про обчислення часу в Україні №4201, який скасовує сезонне переведення годинників, депутати підтримали в другому читанні 16 липня. Відповідно до нього, в останню неділю жовтня Україна перейде на зимовий час востаннє і має на ньому залишитися.

Згодом законопроект підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, і 21 серпня його направили на підпис президенту. Однак Володимир Зеленський його досі не підписав. Як повідомив ВВС співрозмовник в президентській команді, цей закон так і не підпишуть. А для ветування закону терміни вже минули.

Інший співрозмовник у президентській фракції також запевнив журналістів, що підпису не буде.

"Спікер це протиснув, це його ідея, тому, щоби його не ображати, вето не буде, але і підпису не буде", — зазначив співрозмовник медійників.

За його словами, все порахували та побачили мінуси для економіки — "вилізли збитки в декілька мільярдів". До аргументів проти підписання закону додали петиції, з якими виступали українці.

Автором законопроекту є Руслан Стефанчук. Він згадав про ідею скасувати переведення та залишитись жити за зимовим, за його словами, природним для України часом, після того, як став новим головою Верховної Ради. Він подавав такий законопроект 2020 року, і його навіть ухвалили у першому читанні. Це сталося на початку березня, за декілька тижнів до переходу на літній час. Ідея Стефанчука провалилася, а сам документ повернули на доопрацювання та повторне друге читання. Однак 2021 року для нього теж забракло голосів.

Нагадаємо, що сучасні гаджети здійснюють перехід на літній час автоматично. Власноруч потрібно перевести лише механічні годинники. Україна ще за часів СРСР почала переводити стрілки годинника кожні пів року. Спочатку необхідність переведення годинників пояснювалася економією енергоресурсів на освітлення, оскільки світловий день стає довшим, але зараз це твердження втратило актуальність.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.10.2024 13:20