Володимир Зеленський. Джерело: president.gov.ua

Зеленський підписав три безпекові угоди під час Саміту ЄС у Брюсселі: подробиці

Під час Саміту Європейського Союзу у Брюсселі 27 червня Україна підписала гарантії безпеки ще з двома державами. Йдеться про укладені угоди з Литвою та Естонією.

Про це стало відомо з трансляції засідання Європейської ради, яку веде канал Офісу президента. Також офіційний Київ підписав договір із Євросоюзом загалом.

Зокрема, президент Євроради Шарль Мішель наголосив, що підписана двостороння безпекова угода, є сигналом Європейського Союзу про намір підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Також Мішель підкреслив, що старт переговорів щодо вступу України в Європейський Союз показує відданість українцям, лідерство та політичну волю для приєднання до економічно-політичного блоку.

Безпекова угода з Євросоюзом дає гарантії Україні щодо продовження постачання озброєння на роки вперед, а також надання навчальної та іншої допомоги у сфері безпеки.

Цікаво, що до сьогоднішнього дня Україна уклала угоди про гарантії безпеки вже із 16 європейськими країнами та Сполученими Штатами. До списку увійшли Велика Британія, Норвегія, Німеччина, Франція, Данія, Канада, Італія, Нідерланди, Фінляндія, Латвія, Іспанія, Бельгія, Португалія, Швеція та Ісландія.

Ще 5 червня видання Euractiv повідомило, що дванадцять країн-членів Європейського Союзу виступили за пришвидшення процесу вступу України та Молдови до ЄС та закликали формально розпочати переговори про членство до кінця червня. Документ підписали глави МЗС Чехії, Швеції, Естонії, Фінляндії, Португалії, Латвії, Польщі, Литви, Німеччини, Словенії, Румунії та Словаччини.

Раніше очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що переговори щодо вступу України до ЄС стартують наприкінці червня цього року. Крім того, посадовиця зауважила, що реформи, які проводить Україна, є основою для того, щоб зробити Україну "привабливим майданчиком для інвестицій, для бізнесу", так само як і приводить її ще ближче до Європейського Союзу.

Нагадаємо, за даними The Financial Times, переговори про вступ України до Європейського Союзу по суті розпочнуться у 2025 році. До цього часу Київ повинен визначитись зі своїми політичними пріоритетами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.06.2024 16:15