Генерал Крістофер Каволі. Джерело: соцмережа X

Американський генерал назвав зброю, яка може допомогти Україні: список надали Конгресу США

Україні для боротьби з російською агресією потрібна західна допомога у вигляді різних видів зброї, зокрема, далекобійних ракет. Головнокомандувач Збройних сил Сполучених Штатів Америки в Європі генерал Крістофер Каволі склав список того, що могло би допомогти українським військовим.

Про це повідомило видання CNN. За інформацією його джерел, такий список представили Конгресу США на початку минулого місяця. Він увійшов до таємного звіту про стратегію адміністрації Джо Байдена щодо України.

Джерела журналістів CNN зазначили, що у списку були далекобійні ракети JASSM для F-16, які можуть вражати цілі в радіусі до 370 кілометрів. Також Каволі вніс до списку систему зв'язку Link 16 - мережу обміну даними, яку використовують США та НАТО. Вона повинна забезпечити безперебійний зв'язок між бойовими системами й особливо корисна для командування й управління протиповітряною та протиракетною обороною.

Співрозмовник американських медійників зауважив, що Україна вже неодноразово просила про надання як JASSM, так і Link 16.

У списку американського генерала не зазначено, чому США досі не надали Україні такої допомоги. Але, як розповіло одне з джерел CNN, у випадку з Link 16 найімовірнішою причиною є страх, що чутливі технології США можуть потрапити до рук росіян.

При цьому джерело додало, що ракети JASSM можуть виявитися для України марними, якщо вона не досягне "певної переваги" у повітрі.

Нагадаємо, 26 вересня стало відомо, що Україна отримає від США озброєння вартістю у 2,4 мільярда доларів. Воно ввійшло до нового пакета військової допомоги. Джо Байден також видав указ про виділення 5,55 мільярда доларів на допомогу Україні з американських запасів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.10.2024 23:55