Віктор Орбан. Джерело: Getty Images \ Global Images Ukraine

"Буферна зона": Орбан "визначив" статус України між Росією та Європою

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що Україна збереже суверенітет тільки в тому випадку, коли стане буферною зоною між Росією та Заходом.

Про це він заявив у розмові з колишнім канцлером Австрії Вольфгангом Шюсселем. Його слова цитують угорські та європейські медіа, зокрема, Die Presse.

На думку угорського прем’єра, Україна має відмовитися від вступу до Євросоюзу та НАТО та стати буферною зоною між Росією та Заходом.

"Подобається нам це чи ні, подобається це українцям чи ні, але Україна перебуває там, де вона є на карті. Найкращою перспективою для неї стало би створення буферної зони між Росією та Заходом — зрозуміло, з гарантіями безпеки", — заявив Орбан.

На його думку, якщо цього не станеться, Україна втратить свою державність. Також політик наголосив, що війна точно не закінчиться цього року. При цьому він вважає, що Києву варто погодитися на припинення вогню, щоби не втратити ще більше територій і не зазнати поразки.

"Росіяни знищуватимуть Україну знову і знову. Росія ніколи не прийме на порозі такого члена ЄС і НАТО, як Україна. Ніколи", — пояснив свою думку Орбан.

Він також упевнений, що 2008 року Україну та Грузію можна було прийняти в Європейський Союз та НАТО, але тоді такий шанс "втратили".

"Ми не змогли успішно завершити переговори про вступ України та Грузії, у такий спосіб втратили перспективи України як майбутнього члена ЄС та НАТО", — наголосив лідер Угорщини.

На припущення колишнього австрійського канцлера про те, угода про припинення вогню означатиме фактичну поразку України, Орбан зауважив, що це залежить від того, "як дивимося на майбутнє".

Крім того, Орбан відкинув роль України як захисниці Європи, заявивши, що "європейцям це не дає додаткової безпеки, тому що більшість із нас уже є членами НАТО, яке набагато сильніше за Росію".

"Ми, європейці, недостатньо сильні, щоб росіяни сприймали нас серйозно. Це гра влади. Це війна. Ми маємо продемонструвати силу та чітко донести до росіян: у нас є інтереси, у них теж — на цій основі ми можемо укладати угоди", — сказав він.

Угорський прем’єр також знову висловив думку, що "домінування Заходу закінчилося" та що центр тяжіння світової економіки "зміщується із Заходу назад в Азію".

"Ядро світової економіки більше не в трансатлантичному, а в тихоокеанському регіоні", — заявив Орбан.

Нагадаємо, що раніше очільнику угорського уряду Віктору Орбану не сподобалися висловлювання міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, попри те, що український дипломат назвав його політику не проросійською, а проугорською.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.02.2024 21:19