Учасники саміту Тримор'я. Джерело: president.gov.ua

Чому Україна повинна бути в НАТО: пояснення Зеленського на саміті Тримор’я

Усі договори в Європі повинні виконуватися. Шляхи солідарності, які зміцнюють Європу, мають працювати й надалі. Всі розбіжності, які є у Європі, мають розв’язуватися у демократичний спосіб і в переговорах рівних. До того ж Україна заслуговує на те, щоби її запросили в НАТО.

На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміт країн Тримор’я.

"Час, який можемо використати для зближення, маємо використати, не втрачаючи жодного дня, а не те що місяця. У червні буде правильним фактично розпочати переговори про вступ України в Євросоюз", — наголосив він.

За його словами, червень має стати важливим і для "Формули миру". Український президент запросив усіх присутніх взяти участь у першому інавгураційному Глобальному саміті миру у Швейцарії.

"Для миру потрібна не лише ваша участь у саміті, а й ваша підтримка в залученні світових лідерів. Будь ласка, використовуйте всі свої звʼязки та вплив, щоби світова більшість допомогла наблизити справедливий мир", — акцентував він.

Український президент також зауважив, що НАТО не повинне боятися власного існування, власних правил. Регіон Балтійського моря нарешті отримав історичний шанс на надійну безпеку після вступу Фінляндії та Швеції в НАТО. Такої ж безпеки потребує і регіон Чорного моря. Як демократична нація, що захищає наші спільні цінності Альянсу, Україна заслуговує на запрошення вступити в НАТО.

"Ми вдячні зараз кожній державі за двосторонні безпекові угоди, які підтримують нас до вступу в НАТО. Підписали вже девʼяту таку угоду — з Латвією. І я запрошую всіх лідерів Триморʼя укладати такі угоди з Україною", — звернувся Зеленський.

У цьому плані він звернув увагу на необхідності роботи над стратегічними завданнями. Адже Путін хоче знищити Україну та свободу всіх націй нашого регіону, і він не бачить жодних альтернатив. Так само ми не повинні шукати альтернатив нашій безпеці. Україна потребує запрошення в НАТО. Це реально вже цього року.

"Без нашої української сили не буде повноцінною сила всієї Європи. А разом, поступово інтегруючись, ми насправді зможемо убезпечити одне одного від російського реваншизму. Цей рік має стати часом усіх необхідних кроків, які зроблять реальною нашу перемогу над російським терором. Це — можливо. Але це можливо тільки в єдності — нашій з вами та всіх партнерів — і за умови, що реальність відповідатиме нашим з вами заявам та домовленостям", — підсумував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, Зеленський також заявив, що відстоювання допомоги Україні означає відстоювання власної безпеки для кожної країни. При цьому співпраця зі США має фундаментальне значення для всього світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.04.2024 19:18