Фото: vikna.tv

Для чого Росія розганяє фейки про знищення Patriot та успіхи в Бахмуті: роз'яснення Міноборони

Російські пропагандисти намагаються приховати страх перед українським контрнаступом. Вони розганяють фейки про знищення ЗРК Patriot та успіхи в Бахмуті.

Таку заяву зробила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у Telegram.

За даними чиновниці, сьогодні, 16 травня, у російських Telegram-каналах активно поширюють інформацію про нібито знищення ЗРК Patriot під час нічних ракетних ударів по Україні. Окупанти також публікують дані про додаткове знищення двох систем IRIS-T.

"Такими повідомленнями Росія просуває свій наратив про військову могутність держави", — заявила Маляр.

Вона також наголосила, що загарбники продовжують поширювати повідомлення про постійні успішні операції у Бахмуті.

"Поширення перелічених вище наративів має певну мету — приховати той факт, що насправді Росія побоюється українського контрнаступу. Маніпуляції в інформаційному просторі спрямовані на створення міфічного образу непереможності російської наддержави та залякування міжнародної спільноти", — додала заступниця голови Міноборони.

Черговий фейк росіян

У російському ЗМІ Readovka опублікували кадри з камери відеоспостереження, де нібито потрапила робота комплексу Patriot PAC-3. Пропагандисти заявляють, що на відео видно, як дві протиракети відхиляються від курсу та падають на житлову забудову. 

"На тому місці, звідки вилітали ракети, наприкінці відео видно характерний спалах від вибуху і потім ще один — менший. Важко однозначно визначити, що це було, але, швидше за все, йдеться про приліт російської ракети за позиціями ЗРК, що вичерпав боєприпаси", — пишуть у росЗМІ.

Проте, в "Інформаційному спротиві" повідомили, що на відео насправді працює не ЗРК Patriot, а інша система протиповітряної оборони. За їхніми словами, це можна вирахувати за кількістю та швидкістю виходів з однієї точки.

"Останній спалах — це не приліт, а вихід ракети по іншій траєкторії. У разі вибуху спалах мав би інший характер", — зазначили в публікації.

У вигадку Міноборони РФ не повірили й самі росіяни. У соціальних мережах вони почали висміювати цю інформацію.

Росіяни висміяли інформацію про знищення ЗРК Patriot
 

Скріншот з соцмереж

Нагадаємо, уночі 16 травня російські окупанти здійснили черговий масований обстріл України. Із шести літаків МіГ-31К було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал", дев'ять крилатих ракет "Калібр" — з кораблів у Чорному морі та три ракети наземного базування (С-400, "Іскандер-М"). ППО виявила та знищила усі ворожі цілі в повітряному просторі Києва.

Після ракетної атаки зафіксували падіння уламків в Соломʼянському, Шевченківському, Святошинському, Оболонському та Дарницькому районах столиці. Попередньо, відомо про трьох постраждалих.

У громадах Київської області уламки від ракет зруйнували деяке майно місцевих жителів.

Своєю чергою у Міністерстві оборони України з іронією відреагували на заяви росіян про нібито знищення ЗРК Patriot "Кинджалом". 

Згодом американський посадовець на умовах анонімності заявив, що російські загарбники, ймовірно, могли пошкодити систему протиракетної оборони Patriot. Проте, ракетний удар Російської Федерації по Україні в ніч на 16 травня не призвів до знищення ЗРК.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

 

Війна, 16.05.2023 21:38