Фото ілюстративне з відкритих джерел

Конгресмени США написали емоційного листа до грузинської влади (документ)

Члени Конгресу США звернулися з листом до прем’єр-міністра Грузії. В ньому конгресмени закликали грузинську владу не ухвалювати скандальний проект закону "Про прозорість іноземного впливу".

Фото листа з підписами опублікував у соцмережі X директор Міжнародного республіканського інституту.

Звернення на ім’я прем’єра Іраклія Кобахідзе підписали очільник Комітету із закордонних справ Палати представників США Майкл Маккоул, член комітету Грегорі Мікс, очільник підкомітету з питань Європи Томас Кін і член даного підкомітету Вільям Кітінг і ще 12 членів Конгресу.

Підписанти висловлюють подив поверненням на розгляду проекту про "іноагентів", оскільки він суперечить озвученим грузинською владою прагненням до співпраці із Заходом і США зокрема.

"Явним приводом проекту про "іноагентів" є встановлення контролю над тими ж партнерами, які десятиліттями співпрацювали з грузинським народом для підтримки його трансатлантичної інтеграції. Ухвалення цього закону суперечить волі грузинського народу, який бачить своє майбутнє на Заході", — наголосили члени Конгресу.

Вони відкидають твердження грузинської влади, що проект буцімто наслідує американське законодавство, та вказують на його подібність до російського закону про "іноагентів" 2012 року, який теж просували під виглядом "підвищення прозорості", а потім використали для наступу на нелояльних до влади.

"Ми віримо, що грузинський народ заслуговує та прагне кращого, більш демократичного майбутнього. Ухвалення цього закону лише дозволить зловмисному впливу Росії розширюватися у Грузії", — зазначили підписанти.

У листі вони також звернули увагу на заяви співзасновника та почесного голови Бідзіни Іванішвілі, який обіцяв покарати опозицію за нібито злочини, скоєні під час їхнього перебування при владі, та заявляв, що США та європейські партнери буцімто хочуть "підважити суверенітет Грузії".

"Ми засуджуємо ці атакувальні й огидні заяви Іванішвілі", — заявили члени Конгресу.

Вони окремо висловили стурбованість силовою реакцією влади на протести проти ухвалення закону та випадками побиття опозиційних політиків.

"Цікаво, що провідний російський пропагандист і фашистський ідеолог Александр Дугін заявив, що "Грузія на правильному шляху", а міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров висловив підтримку проекту", — зауважили члени Конгресу.

Лист конгресменів США до грузинів

Підписи конгресменів США

Скріншот листа конгресменів США до грузинської влади

Це остання із серії заяв від західних партнерів, що посилюють тиск на грузинську владу перед розглядом проекту у фінальному третьому читанні.

Нагадаємо, декілька днів тому редактор "Радіо Свобода" з питань Європи Рікард Джозвяк розповідав, що Європейський Союз не виключає скасування безвізового режиму з Грузією. Це відбудеться в тому разі, якщо партія влади все ж ухвалить закон про "іноагентів". Його ще називають "російським законом".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.05.2024 14:41