Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

"Легіон на папері": в Польщі розповіли про рекрутинг українських добровольців

Українські добровольці за кордоном іще не проходять військову підготовку. До того ж офіційний набір в анонсований Український легіон у Польщі ще не розпочинався.

Про це повідомило польське видання Dziennik Gazeta Prawna. Журналісти дізналися, що офіційний рекрутинг добровольців до Українського легіону ще не розпочався, і він досі залишається "ідеєю на папері".

Йдеться про легіон, створення якого анонсував президент України Володимир Зеленський під час підписання безпекової угоди з Польщею на початку липня. На полях саміту НАТО у Вашингтоні очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський сказав, що до лав легіону зареєструвалися вже декілька тисяч українців. Проте, за інформацією медійників, згодом з’ясувалося, що "міністра або дезінформували, або спрацював "зіпсований телефон", адже про офіційну реєстрацію на той момент ще не йшлося.

Наприкінці липня Василь Зварич, який на той момент працював послом України в Польщі, казав про плани запустити проект до початку серпня. Польща нібито була готова розпочати навчання рекрутів ще з 1 серпня, але набір і досі не розпочався. На сайтах українського посольства і консульств ще немає інформації про рекрутинг.

Зварич ще у ролі посла у Польщі казав, що спочатку варто підписати технічну угоду, де детально розписати ролі сторін. Такий документ підписали у п’ятницю під час візиту першого заступника міністра оборони України Івана Гаврилюка.

У польському МЗС на запит журналістів відповіли, що коментувати на цю тему може Міністерство оборони Польщі. Там, своєю чергою, зазначили, що відповідальною за процедуру рекрутингу стане українська сторона, а в українському Міноборони на час публікації не надали відповіді.

Нагадаємо, в липні в Міністерстві оборони Чехії заявляли, що вивчають досвід Польщі щодо створення легіону добровольців з українців. При цьому вони можуть бути й чеськими громадянами, але українського коріння.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.09.2024 12:18