Роман Абрамович. Джерело: росЗМІ

Литовське громадянство дітей російського олігарха Абрамовича дозволяє обходити санкції: розпочато розслідування

У четвер, 7 грудня, міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте сформувала комісію, яка оцінить обставини, за яких діти російського мільярдера Романа Абрамовича отримали литовське громадянство.

Про це повідомив LRT.lt.

"Надання громадянства не може бути таємницею, а литовський паспорт — прикриттям для обходу санкцій або іншого зловживання ними. У цей геополітично складний період захист особистих даних не може бути вищим за інтереси національної безпеки", — сказала Білотайте.

У відомстві підтвердили, що громадянство надали двом дітям Абрамовича ще до російського вторгнення в Україну. Сам Абрамович не має литовського громадянства.

Білотайте також розповіла про підготовку правових актів, які дозволять анулювати литовське громадянство через загрозу національній безпеці. Наразі поправки до закону узгоджуються.

Спікер Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен заявила, що, на її думку, ситуація свідчить про необхідність переглянути прогалини в законах. Литовські законодавці невдовзі займуться цим питанням.

Раніше Центр журналістських розслідувань Siena з’ясував, що діти Абрамовича — Анна й Аркадій — мають литовські паспорти та, можливо, сприяли своєму батькові в обході міжнародних санкцій.

Нагадаємо, що наприкінці вересня мільярдер Роман Абрамович, який давно не живе в Росії та відмовився повертатися навіть після того, як санкції змусили його залишити Велику Британію, отримав захист від державної пропаганди. У Кремлі заборонили пропагандистам критикувати олігарха.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.12.2023 09:37