Фото ілюстративне. Джерело: МВФ

Меморандум із МВФ передбачає два важливі пункти, які має виконати Україна: подробиці

Українська влада допускає проведення пенсійної реформи та запровадження програми гарантованого мінімального доходу. Про це йдеться в листі про наміри до керівництва Міжнародного валютного фонду.

Про це свідчить Меморандум України з Міжнародним валютним фондом.

"Ми плануємо розробити всеосяжну концептуальну основу для вдосконалення пенсійної системи та розглядаємо можливість запровадження другого рівня пенсійної схеми, коли будуть створені умови", — йдеться у документі.

Влада також підтверджує, що будь-які запропоновані поправки до законодавства, які дозволять збільшити пенсійні витрати, мають супроводжуватися середньостроковим аналізом бюджетної та боргової стійкості, а також чітким визначенням необхідних ресурсів у поправках до бюджету Пенсійного фонду України.

Влада також обіцяє утримуватися від:

  • запровадження нових спеціальних пенсій чи пільг;
  • змін, що призведуть до зниження встановленого законом пенсійного віку.

Українська влада також працює над подальшим посиленням адресності та перевірки допомоги вразливим групам населення.

"За підтримки Світового банку, у тому числі за допомогою програмного кредиту, ми працюємо над законопроектом, який закріплює різні види соціальних виплат", — йдеться у документі.

Зокрема, вивчаються варіанти об'єднання різних програм соціальної допомоги в єдиний пакет з урахуванням індивідуальних потреб незалежно від статусу одержувача (наприклад, переселенець чи не переселенець).

"У цьому контексті ми також збільшили поріг доходу для участі у програмі гарантованого мінімального доходу на 10%", — зазначено в Меморандумі.

Оновлений Меморандум із Міжнародним валютним фондом підписали президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова Національного банку України Андрій Пишний. Він містить добровільні зобов'язання влади країни здійснити певні кроки.

Нагадаємо, вчора прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна отримала транш від Міжнародного валютного фонду на 2,2 мільярда доларів. Йдеться про кошти, які розраховані за спеціальною програмою на 2023-2027 роки обсягом майже на 16 мільярдів доларів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.07.2024 19:14