Фото ілюстративне зі соцмереж

Мін’юст не скасує накази МОН про заборону вступу в аспірантуру на контрактну денну форму навчання

Державна регуляторна служба скерувала до Міністерства юстиції лист із рекомендацією скасувати накази Міністерства освіти та науки, які унеможливлюють 2024 року вступ на денну форму навчання в аспірантурі за контрактом і встановлюють обмеження щодо поновлення та переведення аспірантів.

Про це повідомила голова підкомітету Верховної Ради з питань вищої освіти Юлія Гришина на своїй сторінці у Facebook.

Ці накази викликали обурення серед громадських організацій, зокрема, "Об’єднання студентських самоврядувань" і "Спілки ректорів закладів вищої освіти", які надіслали звернення до регуляторної служби. Громадська організація "Молодіжна правозахисна агенція" скерувала звернення з цього приводу до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, й він доручив розглянути питання регулятору.

Представники громадських організацій заявили, що накази МОН порушують положення Конституції та низки законів України.

"Такі дії МОН призведуть до відтоку молодих науковців України до іноземних університетів та наукових установ, значних втрат позабюджетного фінансування закладів вищої освіти України всіх форм власності та, як наслідок, до вимушеного звільнення частини науково-педагогічних кадрів цих закладів та погіршення перспектив розвитку вітчизняної університетської науки", — йдеться в листі.

Державна регуляторна служба вказала, що згадувані накази МОН порушують міжнародні договори й угоди, ратифіковані Україною, й основні права на освіту, недискримінацію та пропорційність обмежень в умовах надзвичайного стану.

Крім того, у регуляторній службі вказали на те, що накази ухвалили з порушеннями вимог законодавства про регуляторну політику — без належного громадського обговорення, що суперечить вимогам прозорості та врахування громадської думки.

Наступного дня голова підкомітету Верховної Ради з питань вищої освіти Юлія Гришина опублікувала обґрунтування позиції Мінʼюсту. Згідно з документом, Міністерство юстиції України не виявило підстав скасовувати накази Міністерство освіти та науки України щодо аспірантури — "Про внесення змін до Порядку приймання на навчання для здобуття вищої освіти 2024 року" та "Про деякі особливості набуття та поновлення статусу здобувача вищої освіти 2024 року".

У Міністерстві освіти та науки України заявили, що Міністерство юстиції за результатами перевірки підтвердило законність наказів щодо змін до порядку вступу в аспірантуру.

"Попередньо мережею поширювалася інформація про те, що Державна регуляторна служба піддала сумніву законність наказів МОН про скасування вступу в аспірантуру на денну форму за контрактом 2024 року, а також тимчасові обмеження на переведення та поновлення, які запроваджено цього році. На підставі звернення Мінʼюст здійснив відповідну перевірку, за результатами якої визначено та підтверджено законність і правомірність вищезазначених наказів і рішень. Отже, будь-які обставини та підстави для скасування рішень МОН — відсутні", — сказано в повідомленні Міністерства освіти та науки України.

Нагадаємо, в червні міністр освіти та науки України Оксен Лісовий заявляв, що контракт до аспірантури більше не передбачатиме відстрочку від мобілізаційних заходів в Україні. Такі правила діяли в нашій державі раніше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 29.07.2024 16:31