Фото ілюстративне. Джерело: Вікіпедія

Нідерланди дозволили Україні використовувати свої F-16 для ударів по об’єктах на території Росії

Нідерланди планують передати Україні 24 винищувачі F-16. І їх усіх можна використати для ударів по цілях і об’єктах на території Російської Федерації.

Про це заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен в інтерв'ю Politico. За її словами Нідерланди не запроваджуватимуть обмежень, як це відбувалося у випадку з Бельгією, де прем'єр-міністр Александр Де Кроо попередив Київ не атакувати на F-16 цілі в повітряному просторі Росії.

"Ми застосовуємо той самий принцип, як до будь-якого іншого постачання можливостей: щойно ми передаємо їх Україні, вони можуть їх використовувати. Ми лише просимо їх дотримуватися міжнародного права та права на самооборону, як зазначено в Статуті ООН, а це означає, що вони використовують його для досягнення військових цілей, яких їм необхідно досягнути з метою самооборони", — пояснила вона.

Оллонгрен піде з посади міністра оборони Нідерландів після того, як новий уряд приведуть до присяги. Вона висловила сподівання, що новий кабінет міністрів країни продовжить підтримувати НАТО й Україну.

"Я думаю, що дуже важливо, аби ми продовжували відігравати цю роль. У програмі нового уряду я побачила, що підтримка України триватиме, що новий уряд також цінує Європейський Союз, НАТО, Україну", — наголосила вона.

Нагадаємо, наприкінці травня генерал-лейтенант запасу Повітряних сил США Девід Дептул заявив: що більше винищувачів F-16 отримає українська армія, то сильнішою вона буде у майбутньому. Київ мав їх отримати ще два роки тому.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.06.2024 12:39