Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере. Джерело: мережа X

Норвегія зголосилася допомогти Україні з ремонтом енергетики: скільки коштів на це пообіцяли в Осло

Норвегія оголосила про надання Україні фінансової допомоги на ремонт енергетики. Йдеться про пошкоджені об’єкти внаслідок атак російських окупантів.

Таку інформацію оприлюднило видання The Guardian. Журналісти зазначили, що уряд Норвегії надасть Україні 1,1 мільярда крон (близько 74 мільйонів доларів) на допомогу в ремонті енергетичної інфраструктури.

"Росія здійснює масові, систематичні атаки, щоби паралізувати енергомережу, але українці працюють день і ніч, аби забезпечити необхідне постачання електроенергії для населення", — заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере.

Він зазначив, що Норвегія веде діалог з Україною про використання наданих коштів, але "українці найкраще розуміють, що потрібно". Прем'єр-міністр скандинавської країни також додав, що важливо розпочати ремонт інфраструктури до настання зими.

У Норвегії повідомили: вже вирішено, що 120 мільйонів крон надійдуть на ремонт енергетики в Харкові. Зокрема, в семи пологових відділеннях і операційних у Харківській області встановлять сонячні батареї.

Учора стало відомо, що США вирішили надати Україні 1,5 мільярда доларів. Кошти теж спрямують на енергетичний сектор і гуманітарні потреби. Про надання пакета допомоги оголосила віце-президентка США Камала Гарріс під час Саміту миру у Швейцарії.

У ці 1,5 мільярда доларів входять, зокрема, 500 мільйонів доларів у вигляді нового фінансування енергетичної допомоги та перенаправлення раніше оголошених 324 мільйонів доларів на аварійний ремонт енергетичної інфраструктури й інші потреби в Україні.

Нагадаємо, наприкінці травня міністерка закордонних справ Німеччини Анналену Бербок заявляла, що Німеччина вирішила надати кошти на покриття потреб мешканців східних регіонів України. На це Берлін готовий виділити ще 60 мільйонів євро, йдеться про гуманітарну допомогу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.06.2024 14:34