Віктор Орбан. Джерело: Офіс президента України

Орбан їде до Трампа після зустрічі з Путіним: яка мета візиту

У четвер, 11 липня, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрінеться з Дональдом Трампом у Флориді. Це відбудеться через тиждень після зустрічі з Володимиром Путіним у Москві.

Таку інформацію оприлюднила агенція Bloomberg. Журналісти зазначили: візит посилить побоювання, що угорський прем'єр виступає посередником між Путіним і Трампом.

Трамп і Путін демонстрували симпатію один до одного під час першого терміну президента США, що часто викликало двопартійну критику. Нещодавно лідер республіканців заявив, що, на його думку, він міг би переконати Путіна припинити війну проти України, якщо його оберуть на другий термін.

Орбан вирушить до резиденції Трампа Мар-а-Лаго після завершення саміту НАТО у Вашингтоні. Його візит до Москви став центральною темою обговорення на зустрічі, де інші союзники пообіцяли надати Україні додаткову протиповітряну оборону.

Одне з джерел Bloomberg заявило, що Трамп не просив Орбана закласти основу для якоїсь мирної угоди між Україною та Росією. Ця людина описала візит як неформальну зустріч.

Цього тижня Орбан також здійснив візит до Китаю, де зустрівся зі Сі Цзіньпінем. Це відбулося після поїздки до Києва на початку цього місяця.

Угорщина 1 липня взяла на себе головування у Європейському Союзі. Чиновники ЄС розкритикували поїздки Орбана, заявляючи, що вони можуть підірвати позиції блоку із 27 країн з глобальних питань. Своєю чергою, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Орбан "чітко дав зрозуміти, коли приїхав до Москви, що він не їде туди від імені НАТО".

Орбан та Трамп налагодили тісні стосунки, коли в березні угорський прем’єр відвідав Мар-а-Лаго. Трамп влаштував йому екскурсію своєю резиденцією, Орбан повечеряв з Меланією Трамп, провів годинну зустріч зі старшими помічниками.

Нагадаємо, що вчора прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом. Це відбулося під час саміту НАТО. Вони обговорили "мирну місію" очільника угорського уряду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.07.2024 09:17