Фото ілюстративне з відкритих джерел

Понад 30 депутатів у Німеччині вимагають зупинити військову допомогу Україні

У Німеччині понад 30 депутатів від округу Укермарк у Бранденбурзі оприлюднили відкритий лист. У ньому вони вимагають у Берліна припинити постачання зброї Україні.

Про це повідомило видання Spiegel. У листі політики закликали канцлера Німеччини Олафа Шольца й очільника Бундестагу Бербеля Баса "взяти на себе відповідальність за мирне врегулювання замість подальших постачань зброї".

Водночас вони висловили занепокоєність подальшою ескалацією війни та вважають, що Німеччина повинна "зробити все можливе, щоб ініціювати дипломатичні рішення для припинення війни та сприяти мирному співіснуванню між народами".

В одному з речень напад Росії на Україну засуджується "найрішучішим чином". Однак далі в тексті немає жодних подробиць і згадок про російського диктатора Володимира Путіна, воєнні злочини Росії в Бучі чи Маріуполі.

Лист підписали 32 людини. Серед них немає жодного представника Партії зелених, але є підписанти від ХДС, СДПН, Лівої партії, правопопулістів АдН і праворадикальної партії "Дім". Голова фракції ХДС Ян Редманн сказав, що обмежень на те, хто підпише лист, не було.

"Ми не можемо підтримати односторонню заяву, в якій не названий агресор і не йдеться про необхідність адекватного захисту України", — відреагувала на це парламентська партія СДПН, яка дистанціювалася від листа.

Попри це, двоє представників СДПН усе ж підписали відкритий лист. Депутат районної ради Вольфґанґ Зайфрід у відповідь на запит видання заявив, що не відкликатиме свій підпис, оскільки його відштовхнув спосіб, у який його парламентська група дистанціювалася. Водночас лідер парламентської фракції Партії зелених Беньямін Рашке закликав інші партії дистанціюватися.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю німецькому виданню Bild, що канцлер Німеччини Олаф Шольц боїться ядерної загрози з боку Росії. Саме тому він зволікає з наданням Україні далекобійних ракет Taurus. Жодна зброя не може бути "насправді корисною" у разі ядерної війни, навіть американські літаки F-16 чи ракети ATACMS.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.04.2024 11:58