Російські полонені в Україні. Джерело: "Суспільне"

Російським полоненим можуть заборонити телефонні дзвінки: петиція зібрала голоси

Необхідну кількість голосів набрала петиція із закликом призупинити надання російським військовополоненим права на телефонний зв'язок. Тепер її має розглянути Кабінет міністрів України.

Про це свідчить петиція на офіційному сайті Кабінету міністрів України

Авторка петиції Інна Турова стверджує, що родичі українських полонених захисників не мають жодної інформації про їхній стан здоров’я чи місце перебування.

"Попри багатомісячні прохання та вимоги, ми не можемо почути голос наших захисників, аби впевнитися, що вони справді живі. Це щастя мали лише одиниці з нас. Ми пишемо листи своїм чоловікам, синам та братам, але навіть не знаємо – чи доходять вони до них. Міжнародний комітет Червоного Хреста мовчить про це не менш твердо, ніж це роблять росіяни", — аргументувала вона свою позицію.

Водночас авторка петиції зазначила, що росіяни, які потрапили в полон, вже давно написали та зателефонували своїм рідним.

"Рідні наших ворогів живуть спокійніше, знаючи про забезпечену долю тих, хто приходив нас вбивати. Вони знають, що Україна урядовим документом закріпила право російських військовополонених на телефонні розмови, хоча це зовсім не передбачено Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими 1949 року, яка гарантує лише листування", — додала авторка петиції.

На думку підписантів, ставлення до полонених ворогів "має мати розумні межі". Тож вони закликають призупинити надання російським військовополоненим права на телефонний зв'язок, поки Росія не забезпечить таку можливість для українських захисників.

"Подальша можливість у полонених ворогів зв’язатися з рідними має залежати від політики Росії, яка ведеться стосовно наших захисників", — йдеться в дописі.

З 22 березня петиція набрала понад 25 тисяч голосів. Тепер її повинен розглянути Кабінет міністрів і надати відповідь.

Нагадаємо, декілька днів тому Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що росіяни проігнорували ініціативу України щодо обміну військовополонених мусульман і католиків. При цьому українська сторона пропонувала формат обмін один до чотирьох.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.04.2024 18:23