Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Росія розробляє нові авіабомби для ударів по Україні, — ISW

Росія запускає серійне виробництво вдосконалених керованих авіабомб. Окупанти планують розширити їхнє використання на всій лінії фронту в Україні. Військові стверджують, що останнім часом рашисти активно обстрілюють такими бомбами прифронтові населені пункти.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Речник Таврійського угруповання ЗСУ капітан Дмитро Лиховій розповів, що російські війська завдали удару по Мирнограду Донецької області трьома універсальними міжвидовими планерними боєприпасами (УМПБ) Д-30СН. Він додав, що вдосконалені керовані планерні бомби перетворюють некеровані гравітаційні бомби ФАБ радянських часів на керовані планерні бомби. Аналітики нагадали, що російські війська використовували некеровані планерні бомби ще у січні 2024 року.

Крім того, нещодавно російські військові блогери стверджували, що російські війська у невизначених районах України розпочали завдавати ударів некерованими планерними бомбами ФАБ УМПБ, на противагу використанню некерованих планерних бомб з уніфікованими модулями планування і корекції. Керовані планерні бомби УМПБ мають систему наведення, яка містить завадостійкий приймач сигналів і складні крила, подібні до крилатої ракети Х-101.

Блогери зазначали, що російські війська можуть запускати керовані бомби з літаків і наземних реактивних систем залпового вогню "Торнадо-С" і "Смерч". Наразі російська авіація запускає УМПБ без реактивних двигунів, але в майбутньому агресор планує використовувати такі бомби з реактивними двигунами.

"Російські військові блогери стверджували, що керовані планерні бомби з реактивним двигуном і паливним баком, дозволять російській авіації скидати керовані планерні бомби з меншої висоти "подібно до крилатих ракет класу "повітря-поверхня" та збільшать максимальну дальність ураження до 80-90 кілометрів", — йдеться у звіті.

Збільшена дальність польоту керованих планерних бомб дозволить російській авіації збільшити глибину ударів по українських позиціях без ризику виявлення або знищення літаків Повітряними силами ЗСУ.

"Таким чином російська оборонно-промислова база намагається масово виробляти керовані планерні бомби УМПБ. Російські війська, ймовірно, намагатимуться запустити серійне виробництво керованих планерних бомб і розширити їхнє застосування на всій лінії фронту", — підсумували в ISW.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Російські джерела повідомляли, що їхнє військове командування змінило адмірала Миколу Євменова на командувача Північним флотом адмірала Олександра Моїсеєва на посаді головнокомандувача ВМФ Росії
  • Російська окупаційна влада відкрила в окупованій Україні 10 березня дострокове голосування на виборах президента Росії, які триватимуть до 14 березня
  • Понад 1000 цивільних суден пройшли українським "зерновим коридором" у Чорному морі, попри постійні спроби Росії підірвати міжнародну довіру до цього коридору
  • Російські війська нещодавно підтвердили просування поблизу Бахмута й Авдіївки на тлі продовження позиційних боїв на всій лінії фронту
  • Відомі російські ультранаціоналісти похвалили російських добровольців і мобілізований персонал, що, ймовірно, зменшило занепокоєння серед цього персоналу, попри неналежне та нерівне ставлення до них у російській армії

Нагадаємо, Центр національного спротиву повідомив, що окупанти вивчають сторінки місцевих мешканців у соцмережах напередодні "виборів" Володимира Путіна. Для цього рашисти створили спеціальні моніторингові групи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.03.2024 07:52