Віктор Орбан і Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

"Серйозна доросла розмова": Зеленський розповів, як у НАТО відреагували на візит Орбана до Росії

Після візиту прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Росії на засіданні Ради України — НАТО відбулася "дуже серйозна доросла розмова". Йшлося про те, що в Альянсі не може бути проросійської політики.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час прес-конференції в Києві. Він зауважив, що зустріч була закритою, а тому він не може давати подробиці, однак дав зрозуміти, що в НАТО критично відреагували на візит Орбана до Москви та його зустріч із російським диктатором Володимиром Путіним.

За словами Зеленського, він не знав про наміри Орбана відвідати Росію, коли той приїжджав до України.

"Якщо він використав Україну, щоби потім поїхати до Росії, то це неправильно, я вважаю. Його візит до Росії я не підтримую, але це його рішення. Країни ЄС та НАТО також засудили", — пояснив Зеленський.

Водночас український президент позитивно оцінив візит угорського прем’єр-міністра до України.

"У нас з Угорщиною конкретно не було відносин, хоча ми сусіди. Ми ж не воюємо з угорцями. У нас мають бути сильні та дружні відносини. Принаймні треба побудувати спочатку хоча б прагматичні відносини", — зазначив Володимир Зеленський.

Як відомо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 2 липня приїжджав до Києва на зустріч із президентом Володимиром Зеленським, де закликав його "зробити перерву, припинити вогонь і потім розпочати переговори з Росією". Це була перша з 2010 року поїздка Орбана до України.

Після візиту до Києва Орбан вирушив із неанонсованим візитом до Москви. А після цього — до Китаю, який є давнім союзником Росії, не підтримує українську "Формулу миру", натомість просуває свою.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що міністри закордонних справ країн-членів Європейського Союзу можуть проігнорувати саміт очільників МЗС, який пройде в Угорщині. Вони запланували організувати власний саміт у ті ж дати, що й Будапешт, а саме 28-29 серпня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.07.2024 17:13