Денис Шмигаль. Джерело: Telegram-канал прем'єр-міністра України

Шмигаль назвав три теми, які обговорив на неформальній зустрічі з партнерами у Празі

У вівторок, 28 травня, у Празі відбулася неформальна зустріч союзників України. Зібралися лідери Чехії, Польщі, Латвії, Данії та Нідерландів та представник США.

За підсумками переговорів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль назвав три важливі теми. За його словами, учасники обговорили чеську ініціативу щодо постачання Україні артилерійських боєприпасів, у межах якої зібрано вже понад 1,6 мільярда євро, та погодилися з необхідністю якнайшвидших постачань снарядів.

Другим питанням стало забезпечення для України систем протиповітряної оборони, зокрема, систем Patriot, та постачання винищувачів F-16, які Київ розраховує отримати вже влітку.

Союзники України також обговорили допомогу українському оборонно-промисловому комплексу, а саме — створенню спільних підприємств, "передання технологій, будівництво нових підприємств в Україні та фінансування українських виробництв".

Окремо Шмигаль подякував Євросоюзу за створення спецфонду Ukraine Assistance Fund у межах Європейського фонду миру, який, до речі, ще не запрацював через блокування рішень Угорщиною, та обговорив зі союзниками прийдешній саміт миру у Швейцарії.

"Упевнений, наші сьогоднішні переговори високого рівня дадуть дуже хороші результати для України на полі бою та для досягнення справедливого миру", — підсумував Денис Шмигаль.

Нагадаємо, сьогодні міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив на засіданні Ради Євросоюзу, що тренувальна місія Європейського Союзу з навчання українських військових (EUMAM) повинна збільшити цільовий показник кількості підготовлених українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.05.2024 23:09