Фото:supreme.court.gov.ua

"Список кандидатів Князєва": чи зафіксувала САП вплив на членів конкурсної комісії ВККС

З'явилась відповідь керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на запит голови Вищої ради правосуддя щодо справи голови Верховного Суду Всеволода Князєва. Досудове розслідування у справі стосовно ексголови Верховного Суду триває.

Про це повідомляє САП.

Зазначається, що у зв’язку зі значним суспільним резонансом стосовно можливого впливу на процес відбору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів колишнім головою Верховного Суду та з метою уникнення будь-яких маніпуляцій, публікується відповідь керівника САП на запит голови Вищої ради правосуддя.

"Наразі слідством не виявлено фактів реалізації таких намірів та реалізації впливу фігурантами провадження на членів Конкурсної комісії ВККС чи кандидатів", — йдеться у повідомленні.

У САП також наголошують, що досудове розслідування у справі стосовно ексголови Верховного Суду триває. Про результати розслідування буде повідомлено додатково.

Фото: САП

Раніше повідомлялось, що прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури почали розслідування за фактом витоку інформації у справі щодо колишнього голови Верховного Суду Всеволода Князєва, де він зі спільником обговорював кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Справа Князєва

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Нагадаємо, правоохоронці під час обшуків не змогли знайти близько мільйона доларів із хабаря, який отримав екс-голова Верховного суду. Наразі правоохоронці вилучили 450 тисяч доларів у Князєва вдома, ще 597 тисяч доларів знайшли у його робочому кабінеті. Решту грошей поки що виявити не вдалося.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.05.2023 12:54