Фото ілюстративне зі соцмереж

США відклали спільні військові навчання з Грузією: у Тбілісі відреагували

США оголосили про перенесення на невизначений термін спільних військових навчань з Грузією Noble Partner. Вашингтон ініціював комплексний перегляд двосторонніх відносин між США та Грузією.

Про це повідомили в Пентагоні.

"У межах перегляду двосторонніх відносин США відкладають на невизначений термін проведення навчань Noble Partner в Грузії, які спочатку запланували на 25 липня – 6 серпня 2024 року", — йдеться у повідомленні.

У Пентагоні додали, що рішення відкласти навчання пов'язане з неправдивими звинуваченнями, висунутими урядом Грузії проти США й інших західних структур щодо нібито тиску на Тбілісі для "відкриття другого фронту проти Росії", а також щодо звинувачень на адресу США у двох спробах державного перевороту проти уряду Грузії.

"Таким чином уряд США вирішив, що зараз невідповідний час для проведення великомасштабних військових навчань у Грузії", — йдеться в повідомленні.

США заявили також, що продовжуватимуть співпрацювати зі Силами оборони Грузії, оскільки прагнуть і надалі зміцнювати здатність Грузії захищати свій суверенітет і підтримувати територіальну цілісність.

У відповідь у Міністерстві оборони Грузії зазначили, що рішення США щодо скасування навчань викликає жаль.

"Висловлюємо жаль з приводу повідомлення Міністерства оборони США про перенесення на невизначений термін багатонаціональних навчань Noble Partner 2024", — йдеться у повідомленні.

У грузинському міноборони додали, що міжнародні навчання, зокрема, Noble Partner, "вигідні як Грузії, так і США та країнам-партнерам, які в них беруть участь, оскільки сприяють зміцненню обороноздатності, розвитку можливостей військовослужбовців, підвищенню професіоналізму та підвищенню сумісності". При цьому оборонні відомства Грузії та США підтримують взаємовигідні формати співробітництва в галузі оборони та безпеки.

"Попри перенесення термінів проведення навчань, вищезгадані формати тривають, включно з підготовкою до багатонаціональних навчань "Твердий дух-2025", — йдеться в грузинській заяві.

Нагадаємо, наприкінці червня в підсумковий документ саміту Євросоюзу внесли окремий пункт про те, що Грузія фактично припинила спроби приєднатися до Європейського Союзу. Це пов’язано з ухваленням грузинським парламентом закону "Про прозорість іноземного впливу", тобто так званого закону про "іноагентів".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.07.2024 21:49