Фото: НАТО

Столтенберг оцінив ймовірність падіння оборони Бахмута найближчими днями

Генсек НАТО Єнс Столтенберг не виключає можливе падіння оборони Бахмута. Це може статися найближчим часом.

Про це повідомляє The Guardian.

"Враховуючи продовження бойових дій у Бахмуті, є ймовірність його падіння найближчими днями", — заявив Столтенберг перед зустріччю Ради міністрів закордонних справ ЄС з міністрами оборони.

У виданні зауважують, що Столтенберг наголосив, що це не обов’язково буде "переломним моментом" у російській загарбницькій війні. Однак, це свідчить про те, що Росію "не можна недооцінювати".

"Це лише підкреслює, що ми не повинні недооцінювати Росію, ми повинні продовжувати надавати підтримку Україні, а союзники по НАТО протягом останнього року підтримали Україну військовою, фінансовою та економічною підтримкою на суму близько 150 млрд євро", — додав Столтенберг.

Оборона Бахмута 

Раніше ЗМІ писали, що головнокомандувач українських військ Валерій Залужний та президент Володимир Зеленський мають "принципово різні погляди" на оборону Бахмута. Мовляв, головнокомандувач ЗСУ ще кілька тижнів тому закликав подумати про "тактичний відступ".

Натомість в ISW зазначають, що ЗСУ, ймовірно, проводять обмежене тактичне відведення військ із Бахмута. Водночас про повний відхід із міста говорити зарано.

Проте 6 березня, президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Під час зустрічі ухвалили рішення щодо продовження оборонної операції в Бахмуті. Члени ставки висловилися за продовження оборонної операції та подальше посилення позицій ЗСУ в Бахмуті.

Секретар РНБО Олексій Данілов 6 березня повідомив, що ситуація у Бахмуті важка. Проте про оточення міста не йдеться.

Крім того, за даними британської розвідки, ЗСУ змогли стабілізувати свої позиції після попереднього просування Росії на північ від Бахмута. Водночас розвідувальники наголошують, що наші армійці мають складнощі з поповненням запасів. Усе через те, що РФ зруйнували міст через єдину асфальтову дорогу до Бахмута, а на інших шляхах заважає багнюка на ґрунтових дорогах. 

Нагадаємо, на думку аналітиків ISW російські війська не мають ресурсів для отримання оперативних результатів у разі захоплення Бахмута.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.03.2023 15:00