Дональд Трамп: Джерело: архів Білого дому

Трансформація НАТО, мир в Україні: Трамп визначив пріоритети в разі обрання президентом США

Дональд Трамп розглядає можливість скоротити зобов’язання перед деякими членами НАТО та підштовхнути Україну до переговорів про припинення війни з Росією. Такими можуть бути його перші кроки, якщо він повернеться до влади наступного року.

Про це написав Bloomberg.

"Серед можливих кроків під час другого терміну союзники Трампа обговорювали дворівневий альянс НАТО, де стаття 5, яка вимагає спільного захисту будь-якого члена, що піддається атаці, застосовуватиметься лише до країн, які досягнули цілей щодо витрат на оборону", — розповіли виданню високопоставлені посадовці.

За словами джерел, радники Трампа також обговорювали можливість посадити президента України Володимира Зеленського та президента Росії Володимира Путіна за стіл переговорів на початку можливого другого терміну.

Ці ініціативи, якщо їх реалізувати, перевернуть десятиліття політики США, розіб’ють оборонний альянс, який формував європейську безпеку з часів холодної війни, і стурбують союзників в Азії щодо зобов’язань Вашингтона протистояти Китаю.

Один із радників Трампа сказав, що обіцянка припинити військову допомогу США може допомогти Україні сісти за стіл переговорів, тоді як загроза збільшення допомоги США може спонукати Росію до більшої агресії. Деякі радники Трампа також публічно наполягали на посиленні санкцій проти Центрального банку Росії, щоби натиснути на Путіна.

До того ж під час свого попереднього терміну Трамп уже підштовхував країни НАТО до досягнення своїх цільових показників витрат на оборону, що становлять щонайменше 2% валового внутрішнього продукту, що, як очікується, досягне цього року 18 із 31 членів НАТО.

На тлі воєн на Близькому Сході та в Європі та напруженості з Пекіном через Тайвань Трамп готовий впливати на зовнішню політику США так, як ніколи раніше в сучасній президентській політиці.

Через це союзники США готуються до його можливого повернення, а його прихильники в Конгресі намагаються уникнути його гніву. Оскільки війна в Україні наближається до свого дворічного рубежу, Трамп уже знизив шанси на схвалення законопроекту про допомогу США в Конгресі цього тижня, а лідери республіканців у Палаті представників прислухалися до його закликів відхилити його, попри належну кількість двопартійних голосів.

"Зміна позиції Вашингтона щодо України, ймовірно, сприйматиметься як сигнал для Пекіна щодо Тайваню, ще одного стратегічного партнера, якому США сприймають загрозу з боку більшого сусіда", — зазначили аналітики.

Нагадаємо, що раніше президент Сполучених штатів Америки Джо Байден назвав Дональда Трампа "корисним прислужником" російського диктатора Володимира Путіна через його гучну заяву щодо заохочення Російської Федерації напасти на країни-члени НАТО.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.02.2024 07:40