Фото ілюстративне. Джерело: offshore-energy.biz

Три країни виступили проти санкцій Євросоюзу стосовно "тіньового флоту" Росії

"Тіньовий флот" Росії складається з напівлегальних нафтових танкерів, які фігурують в різних частинах світу. Проти планували накласти санкції, однак серед країн Європейського Союзу залишаються розбіжності щодо цього.

Про це повідомило видання Financial Times. Журналісти зазначили, що напередодні посли країн-членів ЄС обговорили проект нового пакета санкцій проти Росії, які також мали би містити заборону на реекспорт російського скрапленого природного газу. Вперше Євросоюз офіційно націлився на російські газові продукти, що, за словами одного з учасників зустрічі, назвали "кроком уперед".

Проте, як повідомили двоє співрозмовників журналістів, існують розбіжності щодо масштабу заходів, хоча й немає ідеологічного протистояння або безкомпромісних червоних ліній.

Найбільша проблема стосується посилення санкцій проти танкерів, які Росія використовує для транспортування сирої нафти з неперевіреним страхуванням і туманними структурами власності.

Зокрема, Греція, Кіпр і Мальта виступили проти таких заходів, стверджуючи, що вони лише призведуть до того, що судноплавні оператори вдадуться до ще непрозоріших кроків, аби приховати свій флот, і, зрештою, збільшать ризик великої морської катастрофи — а отже, потенційно завдадуть шкоди всій судноплавній галузі.

Індивідуальні санкції проти понад 100 осіб, причетних до депортації українців з окупованих територій та виробництва зброї, також є у запропонованому пакеті, поряд із заходами проти обходження, спрямованими на закриття лазівок в чинних санкціях.

Нагадаємо, наприкінці квітня командувач Військово-морських сил Швеції Єва Скуг Хаслум заявила, що так званий російський "тіньовий флот" використовується для експорту нафти в обхід санкцій. Його кораблі щодня пересуваються Балтійським морем. У Швеції вважають, що таким чином Росія, серед іншого, застосовує шпигунські методи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.05.2024 12:36