Фото ілюстративне. Джерело: LRT

У Литві припинять безкоштовно навчати українських студентів: із чим це пов’язано

З 2022 року Литва дозволила українцям, які рятувалися від війни, навчатися у своїх вищих навчальних закладах безкоштовно. Студенти, які вже вступили на навчання, мали змогу закінчити його безоплатно, але з вересня цього року ця схема не буде доступна для нових студентів з України.

Про це повідомили в Міністерстві освіти Литви.

"Це бажання української сторони. В Україні є вищі навчальні заклади, і на цей момент нема потреби переводити навчання в інше місце", — пояснили в Міністерстві освіти Литви.

Попри рішення уряду, деякі вищі навчальні заклади — Вільнюський коледж, Вільнюський технічний університет імені Гедимінаса та Університет Вітовта Великого у Каунасі — вирішили продовжувати повністю або частково фінансувати навчання українських студентів.

Улітку минулого року стало відомо, що Міністерство освіти, науки та спорту частково профінансує навчання в Литві 350 українських студентів в рамках продовження допомоги українським біженцям.

Вільнюс сплачував 60 відсотків вартості навчання для українців, а решту покривали вищі навчальні заклади, де українським студентам-першокурсникам виділили майже 643 тисячі євро. Також студенти отримуватимуть щомісячну стипендію у розмірі 300 євро, щоби покрити основні потреби на проживання та придбання матеріалів для навчання.

Українські випускники, які отримали атестат про повну загальну середню освіту в Литві, мали пріоритет під час вступу до вишів країні, тоді як абітурієнтам, які здобули середню освіту в Україні, мали надати відповідний атестат і скласти український вступний іспит.

Нагадаємо, наприкінці червня стало відомо, що Міністерство оборони Литви висунуло ідеї заборонити виїзд до Росії, Білорусі та Китаю особам, які працюють із таємною інформацією. Проект спрямований на захист працівників державних установ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.07.2024 16:40