Колаж: TrueUA

У США зробили гучну заяву щодо умов кредиту Україні на $50 млрд

Кредит на 50 мільярдів доларів із прибутку від заморожених активів Росії Україна може отримати вже до жовтня. Для цього країни "Великої сімки" (G7) мають погодити умови його надання.

Про це повідомила агенція Reuters із посиланням на заяву міністерки фінансів США Джанет Єллен. Вона розповіла, що переговори міністрів фінансів "Великої сімки" у Бразилії щодо кредиту для України стали конструктивними.

Зокрема, обговорили вимогу США надати гарантії того, що активи Російської Федерації залишаться замороженими протягом тривалішого періоду часу.

"У нас тут відбулися конструктивні переговори. І ми тісно співпрацюємо, щоби спробувати просунути цю справу. Я думаю, що все має добрий вигляд із погляду того, що ми зможемо узгодити умови кредиту, ймовірно, до жовтня", — зазначила чиновниця.

За словами Єллен, США домагаються від Європи гарантій того, що активи будуть заморожені протягом тривалого періоду часу, щоби доходи від них могли погасити кредит до досягнення мирної угоди між Україною та Росією.

"Нам потрібні гарантії того, що американські платники податків не платитимуть за цими кредитами. І ми хочемо переконатися, що бюджетних експертів задовольнить той факт, що ці активи стануть джерелом погашення цих кредитів", — додала Єллен.

Вона розповіла, що зараз Євросоюз розглядає декілька альтернатив, як заморозити російські активи на триваліший термін, ніж шість місяців. Станом на зараз санкції блок продовжує кожні півроку.

Як відомо, у червні під час саміту лідери країн G7 вирішили передати Україні кредит на 50 мільярдів доларів. Його погасять коштом прибутку від російських активів, які заморозили країни Заходу від початку повномасштабної війни. Зараз триває етап узгодження умов надання кредиту. Зокрема, країни "Великої сімки" визначають, хто скільки надасть коштів.

Нагадаємо, що 26 липня Європейський Союз виділив перший транш на підтримку України, отриманий від заморожених активів Російської Федерації. Йдеться про 1,5 мільярда євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.07.2024 22:56