Літак JAS 39 Gripen. Джерело: SAAB

У Зеленського розповіли, на якій стадії переговори зі Швецією щодо надання Україні винищувачів Gripen

Україна та Швеція ведуть активні перемовини щодо надання Києву винищувачів Saab JAS-39 Gripen. На думку військових експертів, літаки такого типу мають суттєві переваги.

Про це повідомив "Голос Америки" з посиланням на заступника керівника Офісу президента України Ігоря Жовкву.

"Це тема, яку президент постійно підіймає перед керівництвом Швеції. І так було ще до вступу Швеції в НАТО. Зі зрозумілих причин тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі. Зараз країна в НАТО, і Зеленський знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше міністерство оборони — з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16, і ми рухаємося в цьому напрямку", — зазначив він.

Раніше міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом повідомив, що Швеція не постачала Україні винищувачів, оскільки Україна дійшла до висновку, що впроваджувати одночасно дві системи винищувачів — F-16 і Gripen — було би занадто складно. Водночас, за словами очільника МЗС Швеції, його країна залишається відкритою до постачання Києву цих потужностей.

"Швеція не має жодних обмежень на ці дискусії після впровадження F-16. Але це рішення ухвалив український уряд, а не шведський", — наголосив дипломат.

Торік Україна розпочала обговорення зі Швецією можливості отримання реактивних літаків Gripen шведського виробництва Saab, і Стокгольм пізніше заявив, що оцінить потенціал відправлення цих літаків для Києва. У травні 2024 року Швеція повідомила, що призупиняє плани з надсилання Україні винищувачів Gripen, щоби спершу забезпечити впровадження літаків F-16.

На думку генерал-майора ВПС США у відставці Чарльза Коркорана, Gripen має значні переваги.

"Gripen — це набагато менша команда, яка може приземлитися де завгодно, швидко дозаправитися, швидко злетіти. Це набагато складніша ціль для Росії", — заявив він.

Нагадаємо, наприкінці травня український посол у Стокгольмі Андрій Плахотнюк заявив в інтерв'ю шведській агенції TT, що винищувачі Gripen потрібні Україні. Тому Київ попросив Швецію зняти гальмування стосовно постачань цих бойових літаків, про що натякнули в міністерстві оборони Швеції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.07.2024 16:19