Фото: Telegram Дениса Шмигаля

Україна отримала 3,9 млрд доларів безповоротного гранту від США: куди спрямують кошти

Україна отримала 3,9 мільярда доларів безповоротного гранту від Сполучених Штатів Америки через Світовий банк. Ці кошти допоможуть у фінансуванні пріоритетних видатків бюджету як зарплати вчителів, медиків і рятувальників, соціальні допомоги.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За словами посадовця, це перший транш прямої бюджетної підтримки від Сполучених Штатів у 2024 році. Загалом, як зауважив Шмигаль, Україна цьогоріч отримає від США 7,8 мільярда доларів прямої бюджетної допомоги, що дасть змогу впевнено пройти цей фінансовий період.

"Дякуємо Сполученим Штатам і Світовому банку за високий рівень уваги й підтримки, яка зміцнює нашу стійкість у протидії варварській російській агресії", — резюмував очільник українського уряду.

Франція надасть Україні грант: що відомо

Україна отримає від Франції 200 мільйонів євро грантових коштів, які будуть спрямовані на відновлення інфраструктури. Відповідну угоду до Верховної Ради подав Кабінет міністрів. Мета угоди між Києвом та Парижем — залучити грантові кошти уряду Французької Республіки в сумі 200 мільйонів євро, які будуть спрямовані на реконструкцію та відновлення критично важливої інфраструктури. З них, за словами президента Франції Еммануеля Макрона, 60 мільйонів євро буде спрямовано на підтримку енергетичного сектору України.

Згідно з умовами підписаної угоди, ці кошти призначені для тих підприємств, які інвестуватимуть у критичну інфраструктуру, для відбудови України. Зокрема, йдеться про такі сектори, як охорона здоров’я, інфраструктура, енергетика, сільське господарство, водопостачання та водовідведення, переробка відходів, розмінування, житлове будівництво та цифрові технології.

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс створить структуру з підтримки безпеки та підготовки для України, яка функціонуватиме в країнах блоку. До того ж НАТО протягом наступного року виділить Києву мінімальне базове фінансування в розмірі 40 мільярдів євро.

 Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.08.2024 12:14