Іванна Волочій. Джерело: Facebook

Українка очолила передвиборчий список однієї з латвійських партій на виборах до Європарламенту

Латвійська ліберальна партія Kustiba Par! (у перекладі "Рух За!") висунула українку Іванну Волочій своїм головним кандидатом на виборах до Європарламенту в червні. Партія зробила вступ України до Євросоюзу та НАТО головною метою своєї програми в Європі.

Про це повідомила "Європейська правда" з посиланням на саму кандидатку Іванну Волочій.

У разі обрання Іванна Волочій з Івано-Франківська, яка протягом останніх 17 років вивчає питання ЄС та працює в європейських інституціях, стане першою євродепутаткою-українкою за ідентифікацією, етнічним походженням і світоглядом.

"Надання Україні голосу в Європарламенті зараз є важливим як символічно, так і практично. Це покаже, що, попри жорстокість війни та невіру багатьох у швидку перемогу, попри Путіна й Орбана, Україна впевнено рухається до повноправного членства в європейських інституціях", — заявила Іванна Волочій.

Те, що вона очолить виборчий список, ще не гарантує перемоги, оскільки у Латвії європейські вибори проходять за системою "відкритого списку", де громадяни віддають голос не лише за партію, а і за конкретного кандидата.

Партія Kustiba Par!, від якої вона балотується, зробила вступ України до Євросоюзу та НАТО головною метою своєї програми в Європі.

"Нашим першим завданням були й залишаються рішучі дії ЄС для припинення російської агресії. І ми зробимо все можливе, щоби протягом 10 років реформована Україна приєдналася до реформованого ЄС", — йдеться у програмі партії.

Партія Kustiba Par! разом з українськими партіями "Слуга народу" та "Голос" є членом європейської партії "Альянс лібералів і демократів Європи".

Уже існував прецедент обрання до Європарламенту громадянки України — але та, на відміну від Волочій, не ідентифікує себе з Україною та є етнічною угоркою. У чинному скликанні Європарламенту працює представниця партії Віктора Орбана "Фідес", угорська викладачка історії з Берегова Андрея Бочкор. За час роботи у Європарламенті вона запам'яталася виражено проросійською політикою, включно з просуванням ініціатив Віктора Медведчука та представників його команди.

Нагадаємо, в січні стало відомо, що Латвія надасть Україні новий пакет допомоги. Він міститиме гаубиці, боєприпаси й інше. Також країни підписали угоду про військову співпрацю, зокрема, щодо виробництва дронів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 05.02.2024 09:53