Винищувач F-16. Джерело: Вікіпедія

Винищувачі F-16 для України: відомо, яка європейська країна надасть їх першою

У Данії заявили, що спрацюють раніше за інших партнерів і нададуть Україні обіцяну партію західних літаків. Ідеться про винищувачі F-16.

Про це заявив міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен у коментарі "24 Каналу". За його словами, наразі все йде за планом.

Очільник МЗС Данії зазначив, що він пишається ініціативою, яку створила його країна разом із Нідерландами щодо надання винищувачів для Києва. За словами міністра, його уряд мав "чудову співпрацю з Україною" стосовно цих питань.

Ларс Люкке Расмуссен пригадав, що спершу були певні виклики — проблеми зі знанням мови й інше, але це вдалося подолати.

"Тож ми точно плануємо, що зможемо надати перші шість літаків F 16 цього літа, ми йдемо за графіком. І, швидше за все, це будуть перші F 16 для української протиповітряної оборони", — наголосив міністр закордонних справ Данії.

Загалом у Копенгагені обіцяли надати нашій країні 19 винищувачів. Цього року також можна розраховувати на перші F-16 від Нідерландів. Амстердам вирішив передати Києву більше літаків, ніж спочатку планував. Тож нідерландці збільшили плани постачання на шість літаків і таким чином надасть Україні 24 винищувачі.

Нагадаємо, минулого тижня американське видання The New York Times написало у своїй статті, що на 12 українських пілотів, які до літа цього року будуть готові до бойових вильотів на винищувачах F-16, не вистачить літаків. Україна на початках отримає лише шість винищувачів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.03.2024 21:35