Фото ілюстративне. Джерело: nato.int

ЗМІ з’ясували, скільки та які країни не підтримують запрошення України до НАТО

Сім країн-членів НАТО не підтримують запрошення України до вступу в Північноатлантичний альянс. У цьому списку навіть такі наші союзники, як Сполучені Штати Америки та Німеччина.

Про це повідомило видання Politico, журналісти якого посилаються на неназваних американських посадовців і безпосередньо джерела в НАТО.

Медійники зазначили, що Німеччина та США є одними з основних країн, які поки що не поспішають підтримувати заклик президента Володимира Зеленського про термінове запрошення України до НАТО, оскільки вони побоюються можливого втягнення у війну з Росією.

Крім того, протидію також виявляють Угорщина та Словаччина, чиї лідери мають проросійську позицію. Зокрема, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан блокує фінансування ЄС для військової допомоги Україні та вийшов з програми НАТО щодо постачання зброї Києву. Натомість словацький прем'єр Роберт Фіцо нещодавно висловив думку, що членство України в НАТО може призвести до Третьої світової війни та запевнив, що ніколи не підтримає таке рішення, поки він залишається при владі.

Один із представників НАТО зауважив у розмові з журналістами, що Бельгія, Словенія й Іспанія теж виступають проти запрошення України до Альянсу, але роблять це "обережно, ховаючись за спинами США та Німеччини".

За словами іншого співрозмовника, ці країни підтримують ідею членства України в НАТО "в теорії", але коли справа дійде до конкретних дій, вони можуть розпочати відкрито виступати проти цього. Це створює конфлікт між ними та країнами, такими як Польща та Балтійські держави, які активно підтримують приєднання України.

Видання також зауважило, що Вашингтон і Берлін не виключають можливість вступу України до НАТО в майбутньому, але адміністрація президента США Джо Байдена наполягає, що це питання варто розглянути після закінчення війни без встановлення конкретних термінів.

Нагадаємо, декілька днів тому президент Володимир Зеленський заявив під час зустрічі з журналістами, що вступ України до Північноатлантичного альянсу підтримує більшість країн НАТО. Проте в декількох держав залишається стримана позиція.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 24.10.2024 10:16