Журналіст Юрій Конкевич, якого депортували з Польщі. Джерело: Rayon.in.ua

Знімали торгівлю Варшави з Москвою: з Польщі депортували двох українських журналістів

Редактора Юрія Конкевича та відеооператора Олександра Пілюка затримали ще 7 березня в той момент, коли вони фіксували перетин кордону вантажними автомобілями між Калінінградською областю Росії та Польщею. Згодом їх депортували в Україну.

Про це повідомив Rayon.in.ua.

"Згідно з редакційним завданням, журналісти мали дослідити тему вантажних перевезень, оцінити вантажопотік і з'ясувати, який транспорт використовується для перетину кордону — польський чи російський. Також планувалося поспілкуватися з очевидцями q експертами для оцінки масштабів такої торгівлі", — йдеться в повідомленні.

Однак представників ЗМІ затримали працівники правоохоронних органів, відібрали в них два смартфони, два фотоапарати, особистий макбук, карти пам'яті, мікрофони, павербанки та селфі-палиці.

Крім того, поляки без згоди українців обшукали їхній автомобіль і вилучили звідти редакційне майно: ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла.

"Причиною затримання працівники поліції назвали те, що журналісти занадто довго фотографували критичну інфраструктуру, а саме — російські вагони скрапленого газу", — пояснили в інформаційному агентстві.

За словами медійників, їм вдалося побачити, а також зафіксувати на камеру, як російські зерно та газ ідуть до Польщі.

"Жодного блокпоста польських фермерів там ми не зустріли, натомість побачили вагони РЖД — "Русской железной дороги". Польська поліція затримала нас та вилучила майно, не повідомила консула, не дала можливості зателефонувати до України, а Агенція внутрішньої безпеки назвала особами, які загрожують національній безпеці Польщі, та депортувала", — розповів Конкевич.

Журналісти звернулися до органів державної влади України та Польщі зі закликом належно відреагувати на відповідний інцидент.

"Редакція зараз самотужки розпочала процес оскарження депортації, яка забороняє нашим журналістам відвідувати держави Шенгенської зони впродовж п’яти років. Але ми звертаємося до міжнародних журналістських організацій за підтримкою, адже така реакція польських правоохоронців загрожує свободі слова не тільки щодо українських журналістів. Також ми вимагаємо повернути майно, яке є коштовним і має матеріальну цінність. Відсутність техніки значною мірою блокує нашу діяльність", — наголосив директор агентства Ігор Денисевич.

Національна спілка журналістів України відреагувала на інцидент і закликала закордонних колег захистити права медійників.

"НСЖУ висловлює свою солідарність із колегами та звертається із закликом втрутитися та захистити права українських журналістів до Асоціації польських журналістів (SDP) та Міжнародної та Європейської федерацій журналістів", — заявили у спілці журналістів.

Нагадаємо, що 27 лютого польські правоохоронці затримали біля польсько-білоруського кордону журналіста Михайла Ткача разом з оператором. У цей час він знімав матеріал про транзит продукції між Польщею та Російською Федерацією і Білоруссю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 13.03.2024 14:58