Віктор Ляшко. Джерело: Facebook

Багато скарг на ВЛК: Міністерство охорони здоров’я розпочинає масштабну перевірку в Києві

Міністерство охорони здоров’я України розпочинає перевірку військово-лікарських комісій (ВЛК) у Києві. Таке рішення викликано збільшенням кількості скарг, які відомство отримує останнім часом.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, який підписав відповідний наказ про створення робочої групи для проведення перевірки.

"Основні скарги стосуються дуже базових речей, які за бажання можна оперативно виправити. Це і недотримання електронної черги, і відсутність базових умов для комфортного проходження ВЛК, і не оптимізовані маршрути. З цих речей і розпочинаємо. Це елементарна повага до людей", — зазначив він.

За його словами, для того, щоби пришвидшити проходження ВЛК і зробити його зручнішим, минулого року запроваджено окремий пакет у межах Програми медичних гарантій, який дозволяє військовозобов’язаним пройти медичний огляд у цивільному медичному закладі з чітко визначеними граничними термінами. Однак досі частина ВЛК працює на базі центрів комплектування, а не цивільних медичних закладів.

"Водночас поза нашою увагою не залишаються й інші речі: корупційна складова, наприклад, вимагання хабарів за врахування всіх наявних хвороб і станів під час медичних оглядів, схеми незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон чи рішення про надання відстрочки від призову за станом здоров'я, формальний підхід до проходження ВЛК військовозобовʼязаними, недбалість лікарів, проблеми з оскарженням висновків", — додав міністр.

Він зауважив, що список можна продовжувати, адже запитань багато. Не на всі саме його відомство має безпосередні важелі впливу, але урядовець пообіцяв усіляко сприяти тому, аби всі без винятку працювали у правовому полі.

"Для цього співпрацюємо з правоохоронцями, ведемо діалог з військовими адміністраціями. Ганебні випадки, коли лікарі навмисно зазначають неправильний діагноз або вимагають хабарі за правильний, має припинитися. Кожна маніпуляція має отримати належну оцінку правоохоронних органів. І ми над цим спільно працюємо!" — наголосив Віктор Ляшко.

Він також попросив усіх бути активними та повідомляти про порушення, з якими стикаються. Це допоможе краще розуміти, які та де є проблеми, а, отже, відповідно реагувати. Що стосується ВЛК у цивільних медичних закладах, то звертатися можна за телефоном: 0 800 60 20 19.

Скріншот наказу міністра Віктора Ляшка

Скріншот наказу міністра Віктора Ляшка

Нагадаємо, що наприкінці лютого Служба безпеки України ліквідувала у Чернігові масштабну схему ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. У результаті комплексних заходів в обласному центрі затримано колишнього голову місцевої військово-лікарської комісії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.03.2024 18:15