Фото: Верховний Суд

"Гроші друзів": Князєв знайшов "відмазку" знайденим у нього майже півмільйона доларів

Колишній Голова Верховного Суду Всеволод Князєв заявив, що півмільйона доларів, які виявили під час обшуків у його кабінеті та вдома йому не належать. Підозрюваний запевняє, що це кошти його друзів.

Про це він заявив на засіданні Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, передає "Укрінформ".

За словами Князєва, наразі він не може зв'язатися із власниками грошей, адже пристави відібрали у нього мобільний телефон. Тому він розраховує, що на зв'язок із ними вийдуть представники його захисту.

"Це гроші моїх друзів, сім'ї бізнесменів, які перед виїздом за кордон ще до початку війни просили мене ці гроші зберегти. Це підтверджується відповідними доказами. У мене немає телефона мобільного, з якого я міг зв'язатися із цією родиною, але якраз адвокати налагодили зв’язок, і я очікую, що ця родина буде подавати відповідні процесуальні звернення", — сказав Князєв.

Крім того, Князєв наполягає на доцільності пом'якшення запобіжного заходу та вважає, що розмір призначеної йому застави у 107,36 млн грн завеликий. 

"Це ж велика різниця між 300 прожитковими мінімумами і тією заставою, яку призначив слідчий суддя. Це прірва лежить", — сказав екс-голова ВС.

Справа Князєва

15 травня детективи Національного антикорупційного бюро викрили на хабарі 2,7 мільйона доларів голову Верховного Суду України Всеволода Князєва. Він був залучений у злочинну схему. Того ж дня слідчі провели обшуки у Князєва та ще у 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Полтавського ГЗК. Вища рада правосуддя має їх усунути.

16 травня Пленум Верховного Суду під час позачергового засідання висловив недовіру його голові Всеволоду Князєву. Ввечері цього ж дня Князєву та його спільнику (адвокату) офіційно повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди. За версією слідства, він є членом "бекофісу", який за хабар міг сприяти ухваленню необхідного для бізнесмена Костянтина Жеваго рішення. Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для ухвалення рішення в інтересах бізнесмена.

18 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура ініціювала відкриття кримінального провадження через розголошення даних у справі. Потім Вища рада правосуддя надала згоду на тримання під вартою Князєва. "За" це рішення проголосували всі 14 членів ВРП.

Того ж дня Вищий антикорупційний суд призначив Князєву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 липня включно з альтернативою застави у понад 107,360 мільйонів гривень. Князєва взяли під варту у залі суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 31.05.2023 19:58