Фото ілюстративне. Дональд Трамп. Джерело: соцмережа X

Колишній соратник Трампа розкрив головні пункти "мирного плану" для України

Можливий "мирний план" кандидата в президенти Сполучених Штатів Америки Дональда Трампа в разі його перемоги передбачає збільшення військової допомоги Україні та її членство в Європейському Союзі та НАТО.

Про це написав колишній державний секретар США Майк Помпео у своїй колонці для видання The Wall Street Journal.

На думку колишнього держсекретаря США за Трампа, немає "жодних доказів" того, що республіканець у разі обрання президентом схилятиме Україну до капітуляції. Натомість через "слабкість адміністрації Байдена" Україна опинилася "зі зруйнованими містами, сотнями тисяч убитих, мільйонами біженців і без засобів для перемоги".

Помпео вважає, що "план успіху" для України від майбутньої адміністрації Трампа може містити такі пункти:

  • розкрити енергетичний потенціал Америки, відновити зв'язки з Саудівською Аравією й Ізраїлем і працювати разом проти Ірану;
  • запровадити реальні санкції проти Росії, зокрема, скасування виключень для російських банків, якщо їхні операції пов'язані з видобутком енергоносіїв — найважливішим джерелом доходів для військової машини Кремля;
  • нарощувати американську оборонну промисловість і зобов’язати союзників у НАТО витрачати не менше 3% ВВП на оборону;
  • створити програму "ленд-лізу" для України на 500 мільярдів доларів, яка передбачає взяття військової допомоги в борг, а не безоплатно;
  • зняти всі обмеження на типи озброєнь, які Україна може отримати та використовувати.

"Ці кроки дозволять пану Трампу встановити умови угоди. Війна припиняється негайно. Україна розбудовує значні оборонні сили, щоби Росія більше ніколи не нападала. Ніхто не визнає російську окупацію й анексію українських територій", — акцентував Помпео.

Також у межах цього "мирного плану" відбувається демілітаризація Криму (автор не уточнив, чи зніме Росія його окупацію), Україна відновлюється за рахунок заморожених активів Росії та якнайшвидше вступає до НАТО і ЄС, а Альянс створює фонд для озброєння Києва на 100 мільярдів доларів, де частка США становить 20%.

"Якщо Росія виконає ці умови, Захід поступово скасує санкції. Їх повністю знімуть, як тільки Україна стане членом НАТО і ЄС. Ці кроки, а не напівзаходи адміністрації Байдена, покладуть край війні, встановлять міцний мир, забезпечать Європі тягар його підтримання та відновлять свободу і безпеку на континенті", — підсумував колишній держсекретар.

Сам Трамп раніше заявляв, що хоче завершити війну в Україні "за 24 години" та ще до того, як вступить на посаду президента США, але ніколи не озвучував деталей свого "мирного плану".

Нагадаємо, раніше спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон заявляв, що кандидат у президенти США Дональд Трамп у разі його перемоги на президентських виборах міг би продемонструвати силу та закінчити війну Росії проти України. Республіканець може це зробити за допомогою телефонного дзвінка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.07.2024 17:29