Фото ілюстративне зі соцмереж

Країни Балтії зробили ще один крок до остаточного від’єднання від енергосистеми Росії та Білорусі: в чому він полягає

У вівторок, 16 липня, оператори енергосистеми балтійських країн сповістили Росію та Білорусь, що з лютого 2025 року остаточно від’єднуються від їхньої енергосистеми.

Про це повідомила агенція LRT. Журналісти зазначили: литовський оператор Litgrid, латвійський AST і естонський Elering поінформували російського та білоруського операторів, що не продовжуватимуть договір BRELL, термін дії якого спливає в лютому 2025 року.

"У той час три балтійські держави від’єднаються від російської та білоруської енергомереж і приєднаються до континентальної європейської енергосистеми", — зазначив литовський оператор.

Синхронізація з європейською мережею запланована на 9 лютого, а від’єднання від мереж Росії та Білорусі, а також тестування роботи ізольованої системи — на 8 лютого.

"У нас уже немає ділових відносин, а через шість місяців ми від’єднаємося та приберемо останні фізичні зв’язки з російською та білоруською мережею", — зазначив директор Litgrid Рокас Масюліс.

Сповіщення операторів Росії та Білорусі стало наступним кроком після того, як минулого тижня міністри енергетики Естонії, Латвії та Литви підтвердили наміри синхронізуватись із континентальною європейською енергосистемою ENTSO-E та від’єднатись від російської в лютому 2025 року.

У квітні 2023 року вперше в історії Литва повністю відключилася від російської електромережі. Тестування тривало 10 годин, електропостачання відбувалося за рахунок місцевих електростанцій, а також імпорту з Польщі та Швеції.

Нагадаємо, що наприкінці червня військові літаки Росії декілька разів здійснювали близькі провокаційні польоти над шведськими кораблями. Це відбувалося під час військово-морських навчань Baltops над Балтійським морем.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.07.2024 18:50