Дмитро Пумпянський. Джерело: росЗМІ

Перший російський мільярдер домігся скасування санкцій Євросоюзу в суді

Європейський суд загальної юрисдикції задовольнив позов російського мільярдера Дмитра Пумпянського. Йдеться про виключення себе та дружини зі санкційних списків ЄС.

Про це йдеться в рішенні суду. В постанові повідомляється, що той факт, що Пумпянський колишній співвласник групи "Сінара" та Трубної металургійної компанії (ТМК) і входив до складу їх топменеджменту, не дозволяє віднести його до "провідних бізнесменів, які працюють у Росії", або "бізнесменів, залучених до секторів економіки, які забезпечують суттєве джерело доходу уряду Російської Федерації".

Рішення про санкції щодо Пумпянського анулюють. Також Раді Євросоюзу наказано сплатити витрати, понесені бізнесменом. Окрім того, зазначається, що суд вивів з чорного списку ЄС дружину мільярдера Галину.

Пумпянський потрапив під санкції Євросоюзу та Британії майже одразу після початку великої війни. На той момент бізнесмен контролював 90% Трубної металургійної компанії, був членом її ради директорів, а також бенефіціаром і президентом "Сінари". Через санкції він залишив усі посади в обидвох компаніях.

У вересні 2023 року суд ЄС відмовився зняти обмеження з Пумпянського. У рішенні йшлося про те, що хоча бізнесмен і "не відігравав прямої ролі у військовому наступі в Україні, він бере участь у секторах економіки, які являють собою істотне джерело доходу для уряду Російської Федерації".

Пумпянський став першим російським мільярдером, який домігся зняття санкцій ЄС через суд. Forbes оцінює статки бізнесмена в 3,3 мільярда доларів. До нього аналогічного рішення суду домоглися віцепрезидент АФК "Система" Сергія Мндоянц і колишня директорка торговельного майданчика "Ozon" Олександра Шульгіна, які в рейтинг найбагатших людей Росії не входять.

Нагадаємо, що декілька днів тому Рада Європейського Союзу схвалила 14 пакет санкційних обмежень проти Росії. Ці обмеження стосуються російського зрідженого природного газу та направлені на запобігання обходу Москвою санкційних обмежень за допомогою третіх країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.06.2024 15:55