Фото ілюстративне. Українсько-швейцарські переговори. Джерело: swissinfo.ch

Швейцарія не перерахує Україні доходи від заморожених російських активів: у чому причина

Швейцарія не вилучатиме для України доходи з російських заморожених активів, що зберігаються у швейцарських банках. Таким чином ця нейтральна країна відмовилася йти шляхом Європейського Союзу.

Про це повідомив швейцарський мовник Swissinfo з посиланням на Державний секретаріат з економічних питань.

У п’ятницю, 26 липня, Євросоюз оголосив про виділення 1,5 мільярда євро для допомоги Україні. Це перший внесок із прибутку, який отримали від заморожених російських активів.

Швейцарія не дотримуватиметься підходу Євросоюзу. Відповідно до швейцарського законодавства та міжнародних зобов'язань, країна не може отримувати "жодних надзвичайних доходів у зв'язку з коштами російського центрального банку". Таку відповідь надав Державний секретаріат. У відомстві уточнили, що ця позиція стосується саме Швейцарії.

Станом на квітень 2024 року загальна вартість активів Центробанку Російської Федерації, заморожених у Швейцарії, складала трохи більш як сім мільярдів швейцарських франків (приблизно 7,08 мільярда євро). В цю суму не входять заморожені кошти, що належать фізичним особам або компаніям, пов'язаних із Росією.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Україна є сильною державою. Вона "успішно та з безпрецедентною силою" протистоїть Росії. Українці в цьому плані перевищили всі очікування світу. Однак, за його словами, Україна не стане членом НАТО чи ЄС, тому що "у нас, європейців, не вистачить грошей".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.07.2024 21:57