Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Справа в малині: польські фермери можуть відновити протести на кордоні

Деякі польські фермери планують відновити протести на кордоні з Україною. Їх може змусити знову вдатися до такого радикального кроку, зокрема, падіння ціни на малину.

Таку інформацію оприлюднило польське "Радіо Марія". За його інформацією, польські фермери не виключають, що відновлять свої протести після завершення польових робіт.

Річ у тому, що, за їхніми словами, наплив агропродовольчої продукції з України руйнує, серед іншого, ринок м'яких фруктів. Зокрема на закупівельних пунктах зафіксовано значне падіння цін на малину.

У виданні зазначили, що польські виробники за кілограм малини отримують від 6,5 до 7 злотих. Це нижче рівня рентабельності. Фермери побоюються, що ціни на заготівельних пунктах падатимуть і надалі. Й причиною падіння цін фермери вважають імпорт фруктів з України.

"Це кілька тисяч тонн — так припускають виробники. Останнім часом спостерігається сильне зниження закупівельних цін, що, очевидно, пов'язано з імпортом з України", — сказав Сильвестр Дзевульський із Люблінської сільськогосподарської палати.

Він заявив, що це велика проблема для польських виробників, навіть якщо українська малина не потрапляє безпосередньо до Польщі. За його словами, це пов'язано з тим, що фрукти зі сходу йдуть до інших країн.

"Польща не може конкурувати з Україною на міжнародному ринку, оскільки виробничі витрати там набагато нижчі. Українці також не зобов'язані відповідати суворим екологічним стандартам Євросоюзу. Тому існує високий ризик втрати зовнішніх ринків. Раніше заморожена малина з Польщі йшла переважно до скандинавських країн. Сьогодні цей ринок хочуть зайняти українці, тому фермери звертаються до уряду з проханням вжити заходів", — зазначив Дзевульський.

Нагадаємо, в червні польські фермери погрожували заблокувати рух у напрямку пункту пропуску "Медика", що навпроти української "Шегині". Блокування обіцяли проводити аж до кінця вересня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 31.08.2024 17:32