Олексій Тандир. Джерело: Facebook

Суддя Тандир, який збив на смерть нацгвардійця у Києві, отримав майже 400 тисяч винагороди

Суддя Олексій Тандир, який перебуває в СІЗО, продовжує отримувати суддівські винагороди. Зокрема, з червня по листопад минулого року він збагатився майже на 400 тисяч гривень.

Про це повідомив Центр протидії корупції. Раніше Тандир заявляв у суді, що не отримує жодних виплат.

Суддю підозрюють у причетності до смертельної дорожньо-транспортної пригоди, внаслідок якої загинув нацгвардієць. Окрім кримінального провадження, проти Тандира Вища рада правосуддя проводила дисциплінарну справу, але пізніше її припинили.

Однак буквально декілька днів тому Вища рада правосуддя все ж поновила розгляд дисциплінарної справи Тандира.

"Тандир, до речі, такий не один. Держаудитслужба виявила дев’ять суддів, яких усунули від правосуддя через притягнення до відповідальності, але які все одно отримували винагороду. Такі судді обійшлися бюджету в 6,5 мільйона гривень. А суддя Брянківського суду Луганської област з 2021 року отримав 2,4 мільйона гривень, хоча давно перейшов на бік ворога та навіть отримав паспорт Російської Федерації", — зауважили в Центрі протидії корупції.

На думку експертів, частково цю проблему може вирішити законопроект №9343. Він передбачає припинення виплат щомісячного довічного утримання суддям, які мають статус підозрюваного чи обвинуваченого у вчиненні умисного злочину.

"Законопроект поданий ще в травні минулого року, але депутати (зокрема, профільний комітет "слуги" Маслова) чомусь не поспішають його ухвалювати", — зауважили в Центрі протидії корупції.

Інфографіка: Центр протидії корупції

Інфографіка: Центр протидії корупції

Нагадаємо, що на початку цього тижня Печерський райсуд Києва продовжив запобіжний захід судді Олексію Тандиру, який на смерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Національної гвардії. Він перебуватиме у СІЗО до 12 квітня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 17.02.2024 09:13