Яхта Amadea. Джерело: "Голос Америки"

У США суд не дозволив продавати заарештовану яхту російського олігарха: гроші мали спрямувати Україні

Уряд США планував продати розкішну яхту Amadea російського бізнесмена, яку заарештували ще 2022 року. Кошти розраховували передати на користь України. Однак суд Нью-Йорка відмовив у такому праві.

Про це повідомив "Голос Америки". Журналісти зазначили (і це підтвердили в американському уряді), що розкішна яхта належить російському бізнесмену Сулейману Керімову, який потрапив під санкції. Два роки тому у травні Фіджі конфіскував судно Amadea, після чого передав США.

За рахунки на утримання та страхування 106-метрової Amadea на місяць американським платникам податків доводиться тратити близько 740 тисяч доларів. Аби зменшити витрати, уряд США попросив дозволу продати судно та конвертувати його вартість у готівку. Відповідна практика поширена у справах про цивільну конфіскацію, коли вартість активу швидко знецінюється або його утримання є надто дорогим. Уряд хотів би продати цю яхту, вартість якої — 230 мільйонів доларів, та переказати отримані кошти Україні.

Однак досі триває судова тяганина, адже справа про цивільну конфіскацію ускладнилася після того, як інший російський мільярдер Едуард Худайнатов, який не перебуває під санкціями США, заявив, що Amadea насправді належить йому.

Розглядаючи справу, Окружний суд США Південного округу Нью-Йорка цього тижня постановив, що витрати на утримання Amadea не були "надмірними". Судді визначили, що "не варто дивитися винятково на загальну суму витрат на технічне обслуговування в доларах, а розглянути, чи є ці суми більшими, ніж зазвичай, порівняно з витратами на технічне обслуговування інших аналогічних яхт". Суд постановив, що уряд не зміг довести, що витрати відповідають цьому стандарту. Мін'юст США має право оскаржити це рішення.

Крім того, через два дні після винесення рішення адвокати Худайнатова та компанії, яка безпосередньо володіє Amadea, подали меморандум, в якому виступили проти спроб уряду США вилучити Худайнатова зі справи.

Хоча прокуратура стверджує, що Худайнатов не є фактичним власником яхти та не має права оскаржувати її конфіскацію, у меморандумі захисників цього олігарха йдеться про те, що він таки є справжнім власником, таким чином Amadea взагалі не підлягає конфіскації.

Нагадаємо, що у жовтні у Франції суд взяв під варту російського олігарха Алексєя Кузьмічова. Його підозрюють в порушенні санкцій та податковому шахрайстві. 2022 року французька влада конфіскувала дві яхти Кузьмічова, пришвартовані на півдні Франції.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 15.06.2024 14:56