Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Європейський інвестиційний банк підготував для України новий грант: про яку суму йдеться

Європейський інвестиційний банк і Єврокомісія оголосили та підписали заяву про наміри надання грантового фінансування на суму 12 мільйонів євро. Це частина фінансування проекту зі створення системи екстреної допомоги Європейського Союзу Україні.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України. Там уточнили, що загальна допомога в рамках проекту складатиметься з гранту обсягом 12 мільйонів євро та позики на 40 мільйонів євро.

Ініціатива передбачає створення сучасних кол-центрів і ІТ-інфраструктури, що дозволить привести українські служби екстреної допомоги у відповідність до європейських стандартів.

У повідомленні зазначають, що обсяг портфеля спільних з Європейським інвестиційним банком проектів у державному та приватному секторі є найбільшим за всі роки співпраці та сягає понад сім мільярдів євро. З початку повномасштабної війни обсяг наданих інвестицій у всіх напрямах — близько двох мільярдів євро.

Крім того, під час зустрічі з президенткою Європейського банку реконструкції та розвитку Оділь Рено-Бассо сторони визначили подальші пріоритети у співпраці з Україною. На 2025 рік першочерговою є підтримка приватного та державного сектору, зокрема, у сфері критичної інфраструктури, передусім енергетики.

Станом на жовтень 2024 року загальний обсяг спрямованого Україні фінансування Європейського банку реконструкції та розвитку за весь період співпраці склав понад 20 мільярдів євро. А від початку повномасштабної війни Україна отримала близько п’яти мільярдів євро інвестицій. Значну частину коштів залучено на підтримку енергетичного сектору.

Міністр фінансів Сергій Марченко подякував за сприяння енергетичній безпеці України та виділення значних обсягів фінансування ключовим суб’єктам критичної інфраструктури: НЕК "Укренерго", НАК "Нафтогаз України", ПрАТ "Укргідроенерго", АТ "Укрзалізниця".

Нагадаємо, що влітку Європейський інвестиційний банк надав Україні кошти на відновлення та модернізацію соціальної інфраструктури країни. Йшлося про 100 мільйонів євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 27.10.2024 09:11