Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Чи є загрози Угорщині через санкції України проти російського "Лукойлу": новий висновок Єврокомісії

Енергетичним потокам до Угорщини зараз ніщо не загрожує. Санкції України щодо російської компанії "Лукойл" мають на них дуже опосередкований вплив. Такими виявилися нові оцінки європейських експертів.

Про це заявив речник Європейської комісії з питань торгівлі Олоф Гілл. Його коментар наводить впливове видання Politico.

У Європейській комісії прийшли до висновку, що Угорщина все ще отримує стільки ж палива, скільки вона отримувала до запровадження санкцій проти "Лукойлу", та закликала її та Словаччину надати більше інформації, якщо вони хочуть отримати допомогу Європейського Союзу.

"Досі ми не спостерігали жодного зменшення потоків нафти до Угорщини після запровадження українських санкцій", — зауважив єврокомісар.

Як відомо, в середині липня Словаччина й Угорщина заявляли про зупинку Україною транзиту нафти компанії "Лукойл". Причиною стали санкції, запроваджені Києвом проти цієї російської компанії. Хоча Будапешт стверджував, що рішення України порушує Угоду про асоціацію, з цим не погодилися в Європейському Союзі.

Європейська комісія після вивчення ситуації з припиненням транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну констатувала, що підстав непокоїтись через енергетичну безпеку Словаччини та Угорщини немає.

Нагадаємо, що після припинення транзиту нафти російського "Лукойлу" в Європі запропонували Угорщині отримувати її через Хорватію. Однак угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто назвав цю країну "ненадійною". Така заява обурила Загреб. Міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грліч Радман заявив, що це політично глибоко образлива заява, яку не очікували почути від країни, на недоброзичливі кроки якої Хорватія вже давно реагує вкрай стримано та помірковано.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 02.09.2024 22:30