Еммануель Макрон. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Розчарований невдачею на виборах у Європі Макрон розпустив французький парламент

У неділю, 9 червня, президент Франції Еммануель Макрон оголосив про дострокове припинення повноважень парламенту. Це сталося одразу після того, як стало відомо про провал його політичної сили на виборах до Європейського парламенту.

Про це він заявив у телевізійному зверненні до народу Франції.

Як відомо, на виборах до Європарламенту "промакронівський" список зазнав поразки, взявши удвічі менше ніж праворадикальне "Національне об’єднання" Марін Ле Пен.

"Цей результат не є хорошим для партій, які захищають Європу", — заявив Макрон.

Він додав, що ультраправі на континенті набирають популярність повсюдно.

"Я не можу діяти так, ніби нічого не сталося... Саме тому, провівши консультації, передбачені статтею 12 нашої Конституції, вирішив знову надати вам вибір нашого парламентського майбутнього шляхом голосування. За декілька хвилин я підпишу указ про скликання парламентських виборів, які відбудуться 30 червня, перший тур, і 7 липня, другий тур", — пояснив він.

Після відчутної перемоги ультраправі вимагали розпуску парламенту Франції. Однак президент не був зобов’язаний цього робити.

Марін Ле Пен після оголошення попередніх результатів виборів до Європарламенту заявила, що її партія "Національне об'єднання" показала найвищий результат за останні 40 років. Вона привітала розпуск Національних зборів Франції.

"Ми готові до влади, готові покласти край масовій імміграції, зробити купівельну спроможність пріоритетом, готові відродити Францію", — заявила вона.

Для України перемога Марін Ле Пен не є позитивною новиною. Відомо, що вона виступала проти надання Україні наступального озброєння і до 2022 року відкрито захоплювалася російським диктатором, повторювала кремлівську пропаганду після анексії Криму 2014 року.

Нагадаємо, що попередні прогнози щодо результатів виборів до Європейського парламенту в Німеччині свідчать про перемогу зі суттєвим відривом опозиційного блоку ХДС/ХСС. При цьому партія канцлера Олафа Шольца — тільки третя після ультраправих.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.06.2024 22:56