Фото ілюстративне. Джерело: depositphotos

У Франції хочуть посилити контроль над фінансовою допомогою Україні, — ЗМІ

Франція запропонувала посилити контроль з боку національних столиць і Європейського парламенту над розподілом коштів для України. Таким чином Париж хоче обмежити повноваження Європейської комісії.

Таку інформацію оприлюднило авторитетне видання Politico. Журналісти зазначили, що на минулій зустрічі дипломатів Євросоюзу Франція підтримала ідею про запровадження суворіших заходів контролю над розподілом кредиту в розмірі 35 мільярдів євро, який Брюссель планує надати Україні найближчими тижнями.

Передбачається, що це рішення дасть змогу зробити процес фінансової допомоги прозорішим і керованішим на рівні окремих держав-членів Європейського Союзу.

У червні лідери країн G7 погодилися надати Україні кредит у розмірі 50 мільярдів доларів, який планується погашати коштом доходів від заморожених російських активів.

Раніше деякі західні видання зазначали, що ЄС готується до надання нового пакета фінансування до кінця року, незалежно від участі США. Таких заходів вживають в умовах побоювань Брюсселя, що Угорщина може перешкодити наданню гарантій, необхідних для участі США в програмі заморожування активів.

За даними медійників, остаточна сума може складати від 20 до 40 мільярдів євро, і її визначить Європейська комісія після консультацій із державами-членами. Пізніше з’явилася інформація, що ЄС планує надати Україні кредит на 35 мільярдів євро. Ці кошти отримають із майбутніх доходів від заморожених активів Росії.

Нагадаємо, що впродовж наступних чотирьох років Україна отримає 1,5 мільярда швейцарських франків (близько 1,7 мільярда доларів) на проекти відновлення України. Також Швейцарія залучить до фінансування приватний сектор.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.10.2024 12:55