Фото ілюстративне зі соцмереж

У Молдові визначили дату референдуму про вступ до Євросоюзу

Референдум про європейську інтеграцію Молдови відбудеться 20 жовтня 2024 року. Того ж дня пройдуть президентські вибори в цій країні. Такі рішення затвердив парламент Молдови під час засіданні в четвер, 16 травня.

Про це повідомив Newsmaker. За рішення про референдум проголосували 55 депутатів партії влади "Дія і солідарність". Ще 20 депутатів від опозиції утрималися, один депутат від опозиції проголосував проти.

Автори законопроекту змінили запитання, що виноситься на референдум. Замість запитання "Ви за приєднання Молдови до ЄС?" у бюлетені поставлять запитання: "Чи підтримуєте ви введення європейської інтеграції в Конституцію Молдови". І два варіанти відповіді: "Так" і "Ні".

Один з авторів законопроекту про проведення референдуму, провладна депутатка Вероніка Рошка додала, що у виборчому бюлетені зазначать конкретні зміни, які планується внести до конституції, якщо на референдумі більшість виборців проголосує "за". У такому разі в преамбулі конституції з'явиться згадка про європейську ідентичність і незворотність європейського шляху розвитку Молдови.

У конституції також з'явиться окрема стаття "Європейська інтеграція". У ній вкажуть, що Молдова приєднується до договорів про створення ЄС і до актів, що переглядають установчі договори ЄС. Після приєднання до цих договорів і актів у них буде пріоритет перед національними законами. Ці поправки внесуть одразу після визнання Конституційним судом результатів референдуму, без додаткового голосування в парламенті.

За даними квітневого опитування, 56% громадян Молдови проголосували би за вступ до Європейського Союзу, якби таке питання винесли на референдум.

Молдовський уряд хоче заборонити на шість місяців діяльність проросійської партії "Шанс", вона пов’язана з олігархом-втікачем Іланом Шором. З цього приводу Міністерство юстиції Молдови вже звернулося до суду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 16.05.2024 20:56