Фото ілюстративне. Джерело: Запорізька обласна державна адміністрація

Вступ до ЄС і НАТО: на скільки відсотків підтримують це українці: опитування

Вступ до Європейського Союзу підтримують 88% українців, до НАТО — 86%. Такими були би результати голосування, якби в Україні найближчим часом відбувся такий референдум.

Про це свідчать результати соціологічного опитування Центру Разумкова, які презентували в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер, 24 жовтня.

Опитування проводили 20-26 вересня. За його результатами у референдумі щодо вступу України до Європейського Союзу готовий взяти участь 81% українців. За вступ проголосували би 88% тих, хто має намір узяти участь у такому референдумі, проти — 8%.

Якби найближчим часом відбувся референдум щодо вступу України до НАТО, то в ньому взяли б участь 82% опитаних і за вступ проголосували би 86% тих, хто має намір узяти участь, проти — 10%.

За вступ до Євросоюзу висловили намір голосувати 96% мешканців Заходу країни, які мають намір узяти участь у референдумі (проти — 3%), 90% мешканців Центру (проти — 5,5%), 81% мешканців Сходу (проти — 13%) і 69% мешканців Півдня (проти — 20%).

За вступ до НАТО висловили намір голосувати 95% мешканців Заходу України, які мають намір узяти участь у референдумі (проти — 2%), 88,5% мешканців Центру (проти — 8,5%), 78% мешканців Сходу (проти — 16%) і 64% мешканців Півдня (проти — 26%).

Відзначається зростання частки тих, хто проголосував би за вступ до ЄС і до НАТО. Зокрема, у листопаді-грудні 2021 років вступ до Євросоюзу були готові підтримати 78% учасників такого референдуму, 18% проголосували би проти. За вступ до НАТО тоді були готові проголосувати 70% респондентів, проти — 24,5%.

Дослідження проводили в рамках Програми сприяння громадській активності "Долучайся!", яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) і здійснює Pact в Україні. Опитування методом face-to-face проведено в усіх підконтрольних уряду регіонах України серед 2016 респондентів віком від 18 років.

Нагадаємо, що абсолютна більшість українців ставляться негативно до ідеї проведення загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни. Про це засвідчили результати опитування, що проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 20 по 26 вересня 2024 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 24.10.2024 15:17