Фото ілюстративне. Джерело: НАЗК

НАЗК зупинило фінансування однієї з парламентських партій через неправдиві дані у звітах

У звітах політичної партії "Голос" виявлено низку суттєвих порушень. Ідеться про майно, доходи та зобов'язання фінансового характеру. Неправдива інформація стосується понад 4,725 мільйона гривень.

Про це повідомила прес-служба Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Там зазначили, що аналіз звіту за третій квартал свідчить, що політична партія "Голос" оформила договори про надання послуг із ТОВ "Мейнтіс" на 1 мільйон гривень.

Серед послуг — усні консультації з питань практичних аспектів застосування Виборчого кодексу України для представників партії, перевірка правильності заповнень документів для спостерігачів на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року тощо.

"Але зазначене товариство не надавало партії цих послуг. Це підтверджують, зокрема, матеріали, отримані від органів державної влади (Державного бюро розслідувань, Державної податкової служби України), інформаційних баз даних, а відтак інформація є неправдивою", — йдеться у повідомленні.

Також НАЗК виявило, що договори, укладені партією із двома фізичними особами — підприємцями на 274 тисяч гривень містять неправдиві дані, зокрема, інформацію про номери законопроектів, яких на момент укладання договорів ще не зареєстрували у Верховній Раді.

"Ці порушення є підставою для зупинення державного фінансування статутної діяльності політичної партії до усунення причин виявленого порушення (наказ №166/24 від 25 червня 2024 року)", — повідомили в НАЗК.

Також у звіті за четвертий квартал вказано, що "Голос" знову оформив договори з "Мейнтіс" на суму 1 мільйон гривень, а Київська міська територіальна організація оформила договір на понад 2,4 мільйона гривень на послуги, яких товариство не надало.

Тож агентство повідомило, що передало відповідні матеріали у ДБР. Окрім того, у звіті встановили й інші порушення та недоліки, не пов'язані з неправдивістю відомостей.

Як відомо, право на фінансування з державного бюджету мають усі партії, які набрали щонайменше 5% голосів виборців і пройшли до Верховної Ради, до цього переліку входить, зокрема, і "Голос".

Нагадаємо, раніше в НАЗК повідомляли, що ще 26 квітня завершилася кампанія звітування за 2020-2023 роки для непарламентських і парламентських політичних партій. Майже 200 партій не здали звіт або виконали його не в повному обсязі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 27.06.2024 07:55